ЋИРИЛИЦА НА ДВОРУ ЦАРА СИМЕОНА: Др Борис Стојковски о средњовековном успону Бугарске (ВИДЕО)

Ј. С.

27. 03. 2023. у 21:51

ПРВИ део предавања др Бориса Стојковског о средњовековној Бугарској посвећен је најстаријој историји, пореклу Бугара и њиховом доласку на Балкан.

ЋИРИЛИЦА НА ДВОРУ ЦАРА СИМЕОНА: Др Борис Стојковски о средњовековном успону  Бугарске (ВИДЕО)

КЦНС

Као веома важне чињенице за ову државу Стојковски  истиче бројне сукобе са Византијом. Период примања хришћанства, владавина Бориса I, а затим његовог сина Симеона када је Бугарска на врхунцу и када настаје Прво бугарско царство које је угрожавало Византију – веома су интересантна раздобља у историји бугарског народа.

Др Стојковски ово време означава и као веома важно за развој Словена уопште. Наиме, сматра се да је управо на двору цара Симеона настала ћирилица. На двор су примљени ученици Ћирила и Методија, те се читава словенска култура и писменост почела развијати управо на том месту.

Бугарска средњовековна држава почела је снажно да напредује, што ју је чинило једном од водећих држава Балкана. Њено развијање је, према речима др Стојковског, представљало озбиљну претњу за Цариград. Најранија епоха бугарске историје завршава се 1018. године, са Самуиловим царством.

То царство, иако није било само бугарско, ипак се наслањало на одређене традиције и представља, на неки начин, продужетак Првог бугарског царства.

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Бугарска – први део" може се погледати на на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (1)

ТАЈНОВИТЕ СМРТИ ГЛУМАЦА: Били су близанци - један се утопио, за другог су везане језиве приче