ХРВАТСКИ ВОЈНИК ХТЕО ДА МЕ ЗАКОЉЕ, ПА РЕКАО: "НЕЋУ, ЈОШ СИ МАЛИ": Саша Милошевић, преживели из масакра у Сијековцу 1992. за "Новости"

Д. Матовић

26. 03. 2023. у 21:07

ПРОШЛА је 31 година како сам изгубио оца и браћу, али ране не могу да зацеле. Највише боли што злочинци нису одговарали за злочин који се догодио у мом селу Сијековац код Босанског Брода. Један човек је одлежао десет година и, колико знам, стављена је тачка. Као да се подругују породицама које су изгубиле најмилије.

ХРВАТСКИ ВОЈНИК ХТЕО ДА МЕ ЗАКОЉЕ, ПА РЕКАО: НЕЋУ, ЈОШ СИ МАЛИ: Саша Милошевић, преживели из масакра у Сијековцу 1992. за Новости

Privatna arhiva

Војник ХВО хтео да ме закоље, па рекао: "Још си мали"

Овако, за "Новости", говори Саша Милошевић који је преживео масакр у Сијековцу, једном од првих ратних злочина у БиХ. Имао је само десет година:

- Када је почео напад на наше село, са мајком и старијим братом сам се склонио у подрум код комшија Зечевића. У подруму је било још мајки и деце. Пуцало се на све стране. Гранате су падале. Убрзо су дошли војници са ХВО ознакама. Извукли су нас из подрума. Викали су на нас, ударали кога су стигли. Мени је један војник ставио нож под врат и рекао: "Сад ћу да те закољем." Ридао сам, а он ми је рекао: "Нећу, још си мали." Мог брата Драгана, који је имао 17 година, истргли су из мајчиног наручја и убили. Убијали су на наше очи комшије.

 
 

НЕПРАВДА

Милошевић каже да је тело убијеног брата Жељка видео само на телевизијским снимцима, испред породичне куће.

- Страшно је. Много је страшно. Бојим се да ће овај случај остати заувек закључен једном једином пресудом. Навикао сам на неправду. Али, боли срце, душа боли - каже нам.

Тог дана Милошевић је остао и без оца Луке. После обдукције сазнао је да су његови отац и брат страдали "од метка". За старијим братом Жељком и даље трага:

- Тог дана убијено је деветоро људи, а наредних још 37, највише из моје и породице Зечевић. Чини ми се да се, сад већ деценијама, све ради да се злочин заташка. Осуђен је само Земир Ковачевић, у то време припадник Интервентног вода 1. босанскобродске бригаде. Десетогодишњу казну за убиства, малтретирање и пљачку српских цивила је одслужио. Званично је осуђен за убиство две особе у Сијековцу и нечовечно поступање према другим цивилима. Видео сам како је убио Петра Зечевића. Петар је имао четрдесетак година и био је инвалид. После тога, Ковачевић је убио и његовог оца Јову. Пришао му је и опсовао: "Шта хоћеш ти, стари Зец?" Верујем да то нису једини људи које је Ковачевић побио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (19)

ДА УПАМТЕ, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА! Новак Ђоковић пред целим светом загрмео о Косову и Метохији