МНОГИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ЋЕ БИТИ У ОВОМ МАНАСТИРУ: Младенци се посебно славе (ФОТО/ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

22. 03. 2023. у 10:33

МЛАДЕНЦИ се посебно славе у чувеном Манастиру Светог Луке у Бошњану код Варварина, као једна од манастирских слава.

МНОГИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ЋЕ БИТИ У ОВОМ МАНАСТИРУ: Младенци се посебно славе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović, P.Milošević, N.Badovinac

Светој литургији која се служи за 40 мученика севастијских претходиће освештавање дарова. Очекује се долазак више владика, епископа крушевачког Давида, као и викарног епископа хвостанског Алексеја, донедавно игумана Манастира Светог Луке, који ће бити са верницима у Бошњану.

Прошле јесени је у овом манастиру освештано руско царско звоно на звонику високом 28 метара. Свечаном чину присуствовао је и патријарх Порфирије.

Градња манастира била је трећа по реду у бурној историји темнићког краја, након што су Турци 1810. запалили дрвени, а 1427. године уништили и први манастир подигнут век раније у време кнеза Лазара. Заједно са манастиром проширена је и изграђена Црква Светог Луке, која представља Саборни храм, подигнута црква посвећена Светим царевима мученицима Лазару Хребељановићу и Николају Романову.

Унутар зидина богомоље чувају се и изузетне иконе Пећке Крснице и Христа Спаситеља у припрати Цркве Светог Луке, осликане у Пећкој патријаршији, икона Богородице Тројеручице са Хиландара, икона Богородице Млекопитателнице живописане у Кареји. Монаси чуваји и мошти светих у кивотама од трешњиног дрвета.

У оквиру манастира је и скит Пресвете Богородице Пећке Краснице, јединствено гробље од старих надгробних споменика и 130 крстова из Почековине, манастирски летњиковац, конак и библиотека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОЛНА ИСПОВЕСТ ПЕНЗИОНЕРА: Немам родбине, потпуно сам сам, сваке вечери на столу остављам папире за сахрану