ВЕЋА ЧЕКАЈУ ИСТАКНУТЕ ПРАВНИКЕ: После првог покушаја да се изаберу чланови високих правосудних савета, чека се "реприза" за викенд

В.Ц.С.

21. 03. 2023. у 10:00

ДА би заживеле уставне промене и да би Србија добила формално потпуно независно судство, потребно је да се конституишу нови Високи савет судства и Високи савет тужилаштва. Први покушај је пропао претходног викенда, када скупштински Одбор за правосуђе није изабрао по осам истакнутих правника за ова тела, већ шест за ВСС и седам за ВСТ.

ВЕЋА ЧЕКАЈУ ИСТАКНУТЕ ПРАВНИКЕ: После првог покушаја да се изаберу чланови високих правосудних савета, чека се реприза за викенд

FOTO: Arhiva novosti

"Реприза" је заказана за 26. март. Међутим, прети опасност да ни тада не буду изабрани недостајући правници, о којима би се потом изјаснила Скупштина.

Наиме, ВСС ће убудуће имати 11 чланова, од чега шест из редова судија (бирају их судије), четири истакнута правника (бира их Скупштина) и председника Врховног суда. У ВСТ, осим пет тужилаца (бирају их тужиоци) и четири истакнута правника, чланови по функцији биће врховни јавни тужилац (досадашња републичка јавна тужитељка) и министар правде.

Чланови Одбора морају да предложе парламенту по осам кандидата за оба тела, да би овај изабрао по четири. Могуће је да ће се позиција и опозиција сагласити и изабрати их у недељу, а ако се то не деси, поставља се питање упадамо ли у блокаду.

FOTO: Arhiva novosti

Драгана Бољевић

Према речима Драгане Бољевић, судије Врховног касационог суда, блокаде не може бити.

- Закон о ВСС је, у прелазним и завршним одредбама, прописао начин поступања ако одбори не успеју да утврде предлог за избор чланова правосудних савета. Зато чињеница да прошле суботе није утврдио предлог од осам, већ шест кандидата, не значи да чланови ВСС неће моћи да буду изабрани. Законом је прописано да за преостала два кандидата Одбор наредног викенда покуша још једном да утврди предлог. За мене је, међутим, дилема да ли би одлуку на тој седници требало да донесе истом већином, или тропетинском, како је то прописано чл. 49. став 4. закона о ВСС - каже Бољевић.

ПРОШЛИ ИЗБОР

ЧЛАНОВИ одбора за правосуђе двотрећинском већином изабрали су за ВСС истакнуте правнике Јелену Вучковић, Николу Бодирогу, Марину Грбић, Растка Брајковића, Александра Поповића и Срђана Стефановића, а за ВСТ Мирослава Ђорђевића, Предрага Ћетковића, Весну Луковић, Владимира Симића, Ненада Тешића, Јелену Глушицу и Бојана Петровића.

Уколико Одбор не успе ни тада да утврди комплетан предлог, уместо посланика истакнуте правнике изабраће петочлана комисија међу свим кандидатима који испуњавају услове, објаснила је Бољевићева. Ову комисију чине председник Народне скупштине, председник Уставног суда, председник Врховног суда, врховни јавни тужилац и заштитник грађана. Она одлучује већином гласова.

Снежана Бјелогрлић, члан Високог савета судства из редова судија и председница Друштва судија Србије, нада се да ће чланови одбора ипак успети да се договоре. Уколико све буде препуштено Комисији, и она, као члан највишег правосудног тела, има дилему.

FOTO: Arhiva novosti

Снежана Бјелогрлић

- Нејасно је да ли ће Комисија морати да бира све кандидате из почетка или само недостајуће - два за ВСС и једног за ВСТ - каже Бјелогрлић.

Главни задатак ВСС и ВСТ је да убудуће они, уместо парламента, бирају нове судије и тужиоце. Будући да су конкурси за неке позиције у правосудним органима већ расписани, а да ВСС и ВСТ нису конституисани, очигледно је да ће о кандидатима и овог пута одлучивати посланици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИСКРЕНА: Не могу да тврдим да смо ми пример успешног брака