У БОЛНИЦИ ЗБОГ РАДИЈАЦИЈЕ: Након инцидента на граници, полицајци и цариници пребачени у Београд

Новости онлине

07. 03. 2023. у 14:05

НАКОН инцидента на излазу из Србије на ГП Бездан, где је у суботу, 4. марта, у 20.30 часова у аутомобилу којим је управљао држављанин Хрватске Л. М. (49), у пртљажнику аутомобила пронађена радиоактивна глава громобрана, девет полицајаца и цариника је завршило у сомборској Општој болници "Др Радивој Симоновић".

У БОЛНИЦИ ЗБОГ РАДИЈАЦИЈЕ: Након инцидента на граници, полицајци и цариници пребачени у Београд

Принтсцреен

Због излагања радијацији они су по препоруци стручњака Института за нуклеарне науке "Винча" упућени на лекарски преглед без обзира на то што субјективно нису показивали знаке такозваног акутног радијационог синдрома, преноси Блиц.

То су потврдиле и дијагностичке методе којима располаже сомборска болница, али због недостатка адекватне опреме у тој здравственој установи није било могуће утврдити да ли су и колико озрачени, те је ових девет службеника МУП и Царина Србије упућено у Институт за медицину рада у Београду на преглед.

Подсетимо, због овог инцидента ухапшени су Л. М. (49), Д. Т. (36) и А. Т. (40), држављани Хрватске, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело уношења опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја, кажу за "Блиц" у МУП-у.

У Институту за нуклеарне науке "Винча" кажу да су припадници МУП Србије регистровали повишену радиоактивност, односно присуство предмета у чијој близини је мерена висока доза зрачења.

- Дана 5. 3. 2023. године инспектор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност налаже да се радиоактивни предмет преузме и безбедно транспортује и ускладишти, што су и учинила стручна лица Института "Винча" - наводи се у одговору.

Ухапшени су јуче саслушани у Основном суду у Сомбору, где им је судија за претходни поступак одредио притвор у трајању до 30 дана због могућности бекства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми