ВЕСИЋ: Од јуна обилазницом до Бубањ потока, у марту 2024. грађевинска дозвола за изградњу наставка обилазнице до Панчева

Novosti online

05. 03. 2023. у 13:16

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на изградњи обилазнице око Београда, на петљи Авала, који се не заустављају ни викендом, како би деоница од Стражевице до Бубањ потока била пуштена у саобраћај 1. јуна, како је и планирано.

ВЕСИЋ: Од јуна обилазницом до Бубањ потока, у марту 2024. грађевинска дозвола за изградњу наставка обилазнице до Панчева

Foto: Ministarstvo

Весић је рекао да је петља Авала, једна од две, уз петљу Бубањ поток, изграђена на деоници од Стражевице до Бубањ потока, дугој 9,6 километара.

 - Укупна дужина обилазнице око Београда је 47,7 километара, и она се гради дуже од 30 година, а највише је урађено у последњих 10 - истакао је министар.

Пројекат петље Авала урадио је Институт за путеве, а занимљиво је да је у неуобичајеном облику - “крушке”, уместо “трубе”јер процене показују да се саобраћај у том случају брже одвија, додао је Весић.

Foto: Ministarstvo

 - Обилазница око Београда биће завршена до јуна, тада ће кренути возила и моћи ћемо да преусмеримо саобраћај око главног града. Обилазница има два тунела, Бели поток и Стражевицу, два моста дужине 930 метара и четири надвожњака - прецизирао је Весић.

Министар је истакао и да је потписан уговор са ЦИП-ом за пројектовање наставка обилазнице од Бубањ потока до Панчева, у дужини од 31 километар.

 - До марта наредне године имаћемо завршен пројекат, са грађевинском дозволом, односно издату грађевинску дозволу и тада ћемо инати све услове да почнемо да градимо и  последњи део обилазнице, од Бубањ потока до Панчева, са великим друмско -железничким мостом код Винче. Почетак градње зависи од стања у буџету - најавио је Весић.

То значи да ће по завршетку тог последњег дела, Београд добити и железничку обилазницу, па ће сав железнички теретни саобраћај, коме главни град није одредиште, бити измештен из центра престонице, назначио је министар Весић.

Foto: Ministarstvo

 - Ово је ново лице Србије, које је председник Александар Вучић понудио и обећао грађанима пре 10 година. Суштина те покитике је изградња великих инфраструктурних пројеката, захваљујући којима се Србија развија, саобраћајно повезује, а то омогућава и нове инвестиције и равномерни развој. То је суштина политике коју спроводимо и то је Србија коју сви желими да видимо. И ова обилазница је један од симбола те политике, јер је почела да се гради пре 30 година, а сада се завршава. Србија постаје модерна уређена европска земља - поручио је Весић.

Министар је указао и да ће се, када обилазница буде "прорадила", саобраћај на ауто-путу кроз Београд, на "Газели" растеретити између 10 и 15 одсто.

 - Дао сам налог да се од јуна зауставне траке на 'Газели' претворе у жуте траке, па ће јавни градски превоз и такси возила пролазити брже. Тако ће се смањити гужве - рекао је Весић.

Навео је да ће се са преусмеравањем саобраћаја на обилазницу значајно смањити загађење у Београду, а биће и мање саобраћајних несрећа, јер, како је додао, анализе показују да је тамо, где има обилазница око градова, мање незгода и мање гужви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

ОВО ЈЕ МАЛО КО ОЧЕКИВАО! Новак Ђоковић стигао у Рим (ВИДЕО)