УМЕСТО УРЕЂЕНЕ ПОВРШИНЕ, УЛАЗ НА ГРОБЉЕ ЛЕШТАНЕ ПРЕТВОРЕН У ДИВЉУ ДЕПОНИЈУ: Преко отпада до гробова најмилијих

Промо

10. 02. 2023. у 16:00

МЕШТАНИМА београдског приградског насеља Лештане у општини Гроцка већ неколико година прави је изазов да оду на локално гробље и запале свећу за душу својих најмилијих. Уместо уређене површине, улаз на гробље крај капеле претворен је у дивљу депонију.

УМЕСТО УРЕЂЕНЕ ПОВРШИНЕ, УЛАЗ НА ГРОБЉЕ ЛЕШТАНЕ ПРЕТВОРЕН У ДИВЉУ ДЕПОНИЈУ: Преко отпада до гробова најмилијих

Фото: Промо

Бурна реакција јавности када се 2021. године појавио снимак на ком се види огромна количина отпада на гробљу у Лештанима, није спречио да се он и даље ту гомила. Иако је тада Градска општина Гроцка реаговала по хитном поступку, а предузеће Еко Гроцка задужено за његово одношење је уклонило депонију и поставило табле које упозоравају да се отпад ту не баца.

То, међутим, није трајало дуго. Ситуација се поновила, овога пута можда је чак и гора.

- Ми не знамо шта да радимо. Ми који живимо у Лештанима ту не бацамо отпад, долазе људи из других насеља, чак из Винче. Истоваре ђубре испред капеле на гробљу и оду. Мени су ту сахрањени, отац, баба и деда. То је срамота, све то смеће ветар и животиње разнесу по гробовима. Ја не могу оцу на гроб да одем од силног ђубрета. Кад дуне ветар све нанесе на његов гроб. Ма, не знам ни сам колико сам пута ишао и у џаковима купио тај отпад да не ружи гроб мог оца. Надлежни су стављали контејнере више пута, али не вреди - каже мештанин који живи близу гробља.

Фото: Промо

Камере

Он сматра да је једино решење да општинска управа Гроцке почне да примењује оштрије мере и кажњава оне који нелегално бацају смеће код гробља.

- Једини излаз је да се горе поставе камере. Тако ће људи престати да праве депонију - каже он.

Према речима овог мештанина неретко се дешава да људи долазе ноћу до гробља, брзо избаце отпад и оду.

- Ја сам се са једним човеком чак и расправљао док је он бацао отпад, а он ми се унео у лице и претио ми батинама – препричава један немили догађај овај човек.

Он објашњава да људи у Лештанима не беже од тога да плаћају одржавање гробља, али и да су разочарани јер је на гробљу расте депонија коју нико не уклања, нити спречава друге да ту бацају отпад.

Фото: Промо

- Тамо где је капела је најгоре, ту највише оставе смећа. Није проблем да се плати одржавање, али оно што јесте је што нешто мора да се уради поводом те дивље депоније која је направљена тик до гробља - додаје.

Он каже да је било више немилих ситуација да су људи прелазили преко отпада да би дошли до гробова током сахрана или задушница.

- Ја сам био на сахрани, а од смећа смо једва пришли капели јер га је било на све стране. Пошто је време било топло, смрад је био несносан. Ту је била бачена мртва свиња - очајан је овај човек.

Надлежност

Контактирали смо ЈКП "Погребне услуге" одакле су нам рекли да гробље у Лештнаима не спада у надлежност овог јавног предузећа и да је за ово гробље надлежно ЈП Пијаце и Зеленило Гроцка.

Из Градског зеленила Општине Гроцка потврдили су нам да су надлежни само за одржавање овог гробља, али не и за одношење отпада.

- Оно што ми радимо подразумева само уређивање стаза на гробљу, кошење траве, односно само одржавање гробних места. Наша надлежност није одношење смећа и тиме се бави предузеће Еко Гроцка - рекли су нам из Зеленила.

Фото: Промо

Како смо сазнали, предузеће Еко Гроцка отпад из Лештана односи уторком, четвртком петком, суботом и недељом. Међутим, отпад са гробља у Лештанима односи се три пута недељно и то уторком, четвртком и суботом у периоду од 8.40 до 8.50 часова.

Од радника овог предузећа које само затекли на терену сазнали смо да они прикупљају само отпад који се налази у три контејнера у близини гробља, а да за дивље депоније попут ове која се налази на самом улазу грађани морају да позову Еко Гроцка.

- Пре је било другачије, купили смо отпад који нађемо и ван контејнера. Од скоро се то променило и сада односимо само онај отпад који се налази на прописаним местима, а за све ван тих локација људи морају да зову централу предузећа и да траже да дођемо и однесемо га, што и урадимо - рекли су нам радници које смо срели.

Овакво понашање несавесних људи никоме неће донети добро. Напротив, депоније загађују ваздух, воду, земљу, а последице су далекосежне. Мислите о томе. Окренимо на чисто!

Узалуд табле

Према речима радника Еко Гроцка, ова дивља депонија већ више од две године задаје главобољу мештанима, а колико год пута да су дошли и очистили депонију по позиву грађана, људи су отпад поново бацали.

Фото: Промо

- Постављане су табле којима се људи упозоравају да ту не смеју да бацају смеће, али то није ништа променило, депонија се изнова правила - рекли су нам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

НЕСТВАРНА СЦЕНА: Војници НАТО поздравили химну Русије (ВИДЕО)