ДА ЛИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ ИМА НЕКЕ ВЕЗЕ СА ТУРСКОМ? Ево шта им је узрок

Новости Онлајн

09. 02. 2023. у 13:31

ТОКОМ претходна два-три дана Србију је погодило неколико земљотреса, и то у Доњем Милановцу, Бору и Ужицу. Сви ови земљотреси били су до два степена Рихтера, а према тврдњама стручњака, ови потреси нису настали као последица разорног земљотреса у Турској.

ДА ЛИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ ИМА НЕКЕ ВЕЗЕ СА ТУРСКОМ? Ево шта им је узрок

Фото: АП

Према речима Драгана Миловановића, професора Рударско-геолошког факултета у пензији, ови потреси немају никакве везе са земљотресом на југу Турске.

- Ти догађаји се не могу геолошки повезати. Ови земљотреси у Србији су последица људске активности, нарочито они у источној Србији, где је тло иначе стабилно. Последица су експлоатације и експлозије на површинским коповима. Исувише су благи, не изазивају померање, нема деформација, не могу се осетити, па се бележе само уз помоћ инструмената - каже Миловановић и истиче да нема места за панику.

Он је указао да се евиденција о потресима у Србији, односно где, у колико сати и које је јачине био земљотрес може наћи на сајту Републичког сеизмолошког завода.

- Аутоматски извештаји сачињавају се на основу података националне мреже сеизмолошких станица, али и регионалне виртуалне мреже коју чине станице центара из Беча, Љубљане, Братиславе, Будимпеште, Букурешта, Софије, Скопља и Рима. Мреже нису креиране за аутоматско лоцирање слабих и далеких земљотреса, па, како упозоравају у РСЗ, подаци са појединих станица не пристижу у реалном времену, а локација епицентра и вредност магнитуде може одступати од стварне. Тачност информација побољшава се у складу са пристизањем података са свих станица. Турска и Сирија су подручја у којима су се већ дешавали земљотреси те јачине и са аспекта геолога, а иако јак и веома редак, овакав земљотрес се могао очекивати - објашњава професор Миловановић.

Као геолог рекао је да земљотрес настаје подвлачењем плоча које се међусобно крећу различитим правцима, неке се размичу, неке се транспарентно крећу бочно једна од друге, а неке подвлаче једна под другу. Како је објаснио, она која је тежа подвлачи се под другу и тада долази до акумулације енергија, и у тренутку када се та енергија ослободи, ствара се земљотрес.

- Његова јачина зависи од количине акумулиране енергије, али и од угла и од дубине на којој се он јавља - уверава Миловановић уз напомену да Србија није толико угрожена и наводи да је први потенцијално тектонски активан простор Београд, преко Авале, доле на Копаоник, Краљево, ибарски, доле преко Косова, а други је простор који креће према Босни, Бањалуци, Италији до Загреба.

БОНУС ВИДЕО: СПАСИОЦИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У ТУРСКОЈ - Из рушевина спасли женску особу

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало