„БОЉЕ ИЗВАДИТЕ РЕВОЛВЕР, ПА МЕ УБИЈТЕ“: Речи за памћење заборављеног српског јунака, болестан од маларије борио се у Великом рату

С.БАБОВИЋ

08. 02. 2023. у 15:38

ИАКО је био један од најхрабријих добровољаца у Првом светском рату, одликован, неустрашив, одан војводи Воји Танкосићу, историја га је заборавила.

„БОЉЕ ИЗВАДИТЕ РЕВОЛВЕР, ПА МЕ УБИЈТЕ“: Речи за памћење заборављеног српског јунака, болестан од маларије борио се у Великом рату

Foto: Biblioteka Jefimija

Потпоручник Драгољуб Џилић-Стриц (друга пол. 19. века - 1918) показао је невероватно херојство у ратовању. Рођен је у Медвеђи код Трстеника и четовао је као добровољац у јужној Србији и Македонији са прослављеним комитским војводама, у Првом и Другом балканском и у Првом светском рату.

Саборци су за њега причали да је натпросечно интелигентан, рођени вођа, али Џилић није хтео да има своју чету.

-Боље волим да будем добар Стриц, него најбољи војвода - говорио је војводи Воји Танкосићу.

У борбама почиње да се истиче октобра 1912. године, када је заједно са комитама напао турску караулу на Дубици код Мердара. Након смрти војводе Танкосића, који је, симболично, подлегао рањавању баш у Џилићевом Трстенику, јунак ове приче ступа у одред војводе Вука и ту се бори против Бугара за свако село.

Првог септембра 1916. године то чини упркос маларији, под температуром од 39 степени.

-Ти ћеш, Џилићу, пошто си болестан, остати ту где си и примати рањенике, којих ће свакако бити, јер ће се Бугари очајнички бранити – рекао му је командант.

Фото: Библиотека Јефимија

- Боље извади револвер, па ме уби! – одговорио му је Стриц и отишао у борбу.

У тој борби ранили су га у десну бутину, али је имао само једну молбу: да га лекар повремено обиђе и превије, у краћим „предасима“ од војевања. Нешто касније, рањен је и у груди. Измучен, стиже из Солуна у Бизерту. Умире од грипа 18. фебруара 1918. године.

Због заслуга током ратовања, одликован је Златном медаљом и непосредно пред смрт Орденом белог орла са мачевима IV реда. Сахрањен је у Африци.

-Усамљен гроб у сенци двеју гранатих маслина скрива велико и племенито срце популарног Стрица, који је сагорео у служби Отаџбине - записано је на споменици неустрашивом комити из Медвеђе.

БОНУС ВИДЕО - ЧУВАР СРПСКИХ ХЕРОЈА: Чика Ђорђе на Зејтинлику деценијама дочекује посетиоце војничког гробља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (8)

У ЦЕНТРУ ПРЕДИВНОГ СУСА:  All Inclusive услуга, лепа плажа и уживање у култури и историји града