МОЗЗАРТ У АКЦИЈИ ЧИШЋЕЊА ПОТПЕЋКОГ ЈЕЗЕРА: Из Лима код Прибоја извучено 20.000 кубика отпада

Промо

04. 02. 2023. у 10:58

ОЧУВАЊЕ животне средине и борба за лепшу и чистију заједницу – порука је успешно завршене еко акције удружења „Јастреб“ из Прибоја коју је помогла компанија „Моззарт“.

МОЗЗАРТ У АКЦИЈИ ЧИШЋЕЊА ПОТПЕЋКОГ ЈЕЗЕРА: Из Лима код Прибоја извучено 20.000 кубика отпада

Фото: Еко удружење "Јастреб" из Прибоја

Након више од 20 дана борбе са нагомиланим смећем Потпећко језеро више није плутајућа депонија, а чланови удружења “Јастреб” из реке Лим код Прибоја извукли су преко 20.000 кубика отпада.

Осим огромних количина пластичног отпада из воде су вађени и делови аутомобила, фрижидери, замрзивачи, домаће животиње па чак и надгробни споменици.

- Док се не види, тешко је и замислити шта се све баца у реку. Ми се екологијом и чишћењем бавимо од 2014. године, а конкретно са овом акцијом почели смо 20. новембра. У језеру је било толико отпада да камиони нису могли да отрпреме смећа колико смо ми могли да извучемо. Свакако нама као непрофитном удружењу свака помоћ је добро дошла, и веома нам значи када велике компаније као Моззарт препознају наш рад и дају своју подршку уз помоћ које ћемо набавити неопходну опрему која нам недостаје за радове на води - каже Синиша Лаковић из Еколошког удружења "Јастреб".

Фото: Еко удружење "Јастреб" из Прибоја

Tekst potpisa

Ипак, еколошка равнотежа одавно је нарушена у долини Лима. Ту се накупило све што људима није потребно од Плава до прибојске хидроцентрале. Годинама се загађује и ружи Потпећко језеро које је некада било рај за купаче, а Лим је одавно изгубио синоним некада једне од најчистијих река у Србији.

- Морам истаћи да су сви водотокови критичне тачке у нашој земљи, и свакако нам је план да у наредном периоду наставимо да чистимо и да се бавимо едукацијама и на рафтинг турама кроз туриза - додаје Синиша Лаковић.

Фото: Еко удружење "Јастреб" из Прибоја

Акција чишћења биће ускоро поново настављена јер из Потпећког језера није извучено сво накупљено смеће. Оно које се расуло по увалама чистиће се у чамцима, али је битно да ће након ове акције језеро остати чисто све до првих јачих киша или топљења снега. Чим водостај Лима порасте ето ругла поново у Потпећку а решење је смао у санирању депонија уз ток реке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени