ОПЕРАЦИЈЕ И ВИКЕНДОМ, А ЛИСТА ДУЖА: Кардиохирурзи у Нишу раде суботом и недељом и без званичног одобрења

Д. МИЉКОВИЋ

31. 01. 2023. у 07:00

НА листи чекања за операцију срца у УКЦ Ниш, пре месец дана када су кардиорихурзи ове установе предложили да викендом оперишу без накнаде, било је 130 пацијената, а сада их је 149.

ОПЕРАЦИЈЕ И ВИКЕНДОМ, А ЛИСТА ДУЖА: Кардиохирурзи у Нишу раде суботом и недељом и без званичног одобрења

Проф. Драган Милић, Фото Д. Алихоџић

Списак је, очигледно, сваким даном све дужи, иако је од почетка године у редовном програму оперисано 20 људи, а још шесторо -викендом.

Управо та чињеница, али и процена да кандидати за операцију срца немају времена да чекају бирократске одлуке, договоре и преговоре, за професора др Драгана Милића, директора нишке Клинике за кардиохирургију, и његов тим, разлог је што су операције викендом почели да раде без званичног одобрења надлежних. Ипак, они већ два викенда оперишу.

- Рад викендом нам није одобрен, али није ни забрањен. Имамо једно административно ћутање. Разумем да је администрација понекад компликована, али пацијенти на листи за кардиохируршке операције немају времена онолико колико има бирократија. Зато смо одлучили да не чекамо више, јер се и листа чекања у међувремену повећава, а сигурно имамо пацијенте који неће дочекати оперативно лечење.

За допунски рад не траже накнаду, Фото Приватна архива

Милић додаје да лекарима који су оперисали за викенд нису уписани додатни сати.

- Средње медицинско особље које ради суботом и недељом, огромна већина, скоро сви, већ имају сменски рад. Ми смо дежурни у то време, имамо дежурну инструментарку, она је била у операционој сали. Имамо дежурне сестре у интензивној нези, хигијеничаре.

Операције викендима корисне су зато што је суботом и недељом интензивна нега, где има само десет кревета, нешто растерећенија. Када се тих 10 кревета попуни, не можемо да одрадимо 11. операцију, и да пацијенте избацимо из интензивне неге.

Обично се, прича проф. Милић, пацијенти које оперишу у понедељак или уторак довољно опораве да у суботу или недељу могу да буду пребачени у полуинтензивну негу.

- Тако се на интензивној ослобађају кревети. Због оваквог начина организације не трпе ни пацијенти, ни особље.

Реакције: Од подршке до популизма

Лекари нишке Клинике добили су велику подршку пацијената и грађана док је код једног дела струке присутна сумњичавост да им је стало до рекламе и да је њихова идеја популистичка.

- Нека буде и популистички потез, а и позивамо и остале да се прикључе том новом популистичком покрету, да помогнемо пацијентима и да радимо суботом и недељом без накнаде - каже проф. Милић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру