ЗАЛОГАЈИ С ЈУГА НА ИСТОМ МЕСТУ: У Нишу отворен први Дегустационо-едукативни центар како би се сачувала домаћа јела
АЈВАР, роштиљ, домаћи џемови, пеглана кобасица и остала традиционална јела са југа Србије, од сада ће, сви који дођу у Ниш, моћи да се пробају на једном месту - у Дегустационо-едукативном центру, који је отворен у Улици Косовке Девојке.
Осим да сачува од заборава домаћу кухињу, циљ Центра је и промоција финалних производа с југа, а на чијим ће амбалажама стајати жиг "Залогај југа", који ће указивати да је то бренд на југу Србије, у Нишавском, Јабланичком, Пчињском, Пиротском и Топличком округу.
- Овде могу да се пробају традиционална јела којима се поносимо и која треба да буду присутна у нашим хотелима и ресторанима. Ово је јединствени објекат у Србији, а намена му је пре свега дегустација производа са југа Србије. Ми на овај начин желимо да умрежимо пољопривредне произвођаче који су из наших крајева и угоститељске објекте и туристе. На неки начин желимо да појачамо видљивост наших производа и квалитета које ово подручје пружа у својим намирницама - каже председница Удружења угоститељско-туристичких посленика и једна од руководилаца центра Анчица Димитријевић.
Осим дегустације производа, Центар ће биће отворен за младе људе који желе да стекну или усаврше кулинарско умеће.
- Ми већ годинама успешно радимо едукације у сфери угоститељства и туризма. Сада је ово прилика да имамо свој објекат где ћемо на много вишем нивоу радити едукацију наших чланова, већ школованих угоститеља и оних који то нису, а желе да буду. Ово је једна нова прилика за све оне који воле угоститељство - рекла је Анчица.
Ученица угоститељске школе из Ниша Николија Динић међу првима је постала члан Дегустационо-едукативног центра.
- Ово је прилика да научим све оно што можда нисам у школи, да оплеменим своје знање, да учествујемо у различитим такмичењима којима представљамо како Удружење, тако и себе и нашу школу и да усавршимо себе и представимо се широј публици. Када завршимо школу, моји планови су да наставим да учим и постанем професионални кувар, да останем у Удружењу и да освајам нове медаље - рекла је она.
ФИНАНСИЈЕРИ
ДЕГУСТАЦИОНИ центар је део пројекта "Залогај југа" који реализује Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниш. Пројекат је финансирала Европска унија, у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма "ЕУ Про плус". Вредност је 55.000 долара.
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна
У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?
18. 04. 2024. у 10:00
БОРБА ЗА ПРВИ КОРАК И ДАЉЕ ТРАЈЕ: Меридиан фондација још једном помаже лечење Анастасие Митић (ВИДЕО)
АНАСТАСИА Митић је дете које многи у њеном окружењу називају “малим херојем” и чију животну причу прати непрестана борба од самог тренутка рођења.
13. 04. 2024. у 10:00
ТРЕЋА НЕДЕЉА У ЗАВОЈИМА: Нина показала ране на ногама
ГЛУМИЦА Нина Јанковић доживела је неугодну повреду.
22. 04. 2024. у 10:38
Коментари (0)