ЗАЛОГАЈИ С ЈУГА НА ИСТОМ МЕСТУ: У Нишу отворен први Дегустационо-едукативни центар како би се сачувала домаћа јела

Ј. ЋОСИН

25. 01. 2023. у 08:15

АЈВАР, роштиљ, домаћи џемови, пеглана кобасица и остала традиционална јела са југа Србије, од сада ће, сви који дођу у Ниш, моћи да се пробају на једном месту - у Дегустационо-едукативном центру, који је отворен у Улици Косовке Девојке.

ЗАЛОГАЈИ С ЈУГА НА ИСТОМ МЕСТУ: У Нишу отворен први Дегустационо-едукативни центар како би се сачувала домаћа јела

Фото Ј. Ћосин

Осим да сачува од заборава домаћу кухињу, циљ Центра је и промоција финалних производа с југа, а на чијим ће амбалажама стајати жиг "Залогај југа", који ће указивати да је то бренд на југу Србије, у Нишавском, Јабланичком, Пчињском, Пиротском и Топличком округу.

- Овде могу да се пробају традиционална јела којима се поносимо и која треба да буду присутна у нашим хотелима и ресторанима. Ово је јединствени објекат у Србији, а намена му је пре свега дегустација производа са југа Србије. Ми на овај начин желимо да умрежимо пољопривредне произвођаче који су из наших крајева и угоститељске објекте и туристе. На неки начин желимо да појачамо видљивост наших производа и квалитета које ово подручје пружа у својим намирницама - каже председница Удружења угоститељско-туристичких посленика и једна од руководилаца центра Анчица Димитријевић.

Николија Динић, Фото Ј. Ћосин

Анчица Димитријевић, Фото Ј. Ћосин

Осим дегустације производа, Центар ће биће отворен за младе људе који желе да стекну или усаврше кулинарско умеће.

- Ми већ годинама успешно радимо едукације у сфери угоститељства и туризма. Сада је ово прилика да имамо свој објекат где ћемо на много вишем нивоу радити едукацију наших чланова, већ школованих угоститеља и оних који то нису, а желе да буду. Ово је једна нова прилика за све оне који воле угоститељство - рекла је Анчица.

Ученица угоститељске школе из Ниша Николија Динић међу првима је постала члан Дегустационо-едукативног центра.

- Ово је прилика да научим све оно што можда нисам у школи, да оплеменим своје знање, да учествујемо у различитим такмичењима којима представљамо како Удружење, тако и себе и нашу школу и да усавршимо себе и представимо се широј публици. Када завршимо школу, моји планови су да наставим да учим и постанем професионални кувар, да останем у Удружењу и да освајам нове медаље - рекла је она.

ФИНАНСИЈЕРИ

ДЕГУСТАЦИОНИ центар је део пројекта "Залогај југа" који реализује Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниш. Пројекат је финансирала Европска унија, у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма "ЕУ Про плус". Вредност је 55.000 долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ШОКАНТНЕ ПРОМЕНЕ: Заборавите тенис какав сте знали, биће дибидус другачији! Ево како ће се убудуће одвијати