У ОВИМ МЕСТИМА У СРБИЈИ ЋЕ ПАСТИ НАЈВИШЕ СНЕГА: Метеоролог објавио прогнозу до краја јануара

Novosti online

27. 01. 2023. у 12:14

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић објавио је детаљну прогнозу за наредне дане на свом Фејсбук профилу.

У ОВИМ МЕСТИМА У СРБИЈИ ЋЕ ПАСТИ НАЈВИШЕ СНЕГА: Метеоролог објавио прогнозу до краја јануара

Фото: Танјуг

- Наредних дана очекује се снег и формирање мањег снежног покривача. Србија је од данас под утицајем висинског циклона, који се својим центром премешта из Тиренског мора у Јонско, а истовремено се у Јонском мору у приземљу формира циклон. Пад ваздушног притиска увод је у промену времена. Под утицајем ових циклона, Србију ће захватити систем са снегом, а над нашим подручјем очекује се и хладна ваздушна маса - објавио је Ђурић.

Према његовим речима у петак и током викенда висински циклон са Јонског мора изместиће се својим центром изнад Балканског полуострва и над Србијом, док ће се циклон у приземљу са Јонског мора премештатаи преко Грчке и Егејског мора ка Црном мору.

- Оваква синоптичка ситуација условиће да над нашим подручјем кружи влажна и хладна ваздушна маса. На висини ће преовладавати источно и југоисточно струјање, па ће облаци и снег стизати са истока и југоистока, док ће у приземљу и у нижим слојевима атмосфере преовладавати северозападно струјање. Иако ће на висини бити присутан циклон, у приземљу се очекује пораст ваздушног притиска - наводи.

Фото: Д. Балшић/Принтсцреен

- Дакле, у петак и током викенда у Србији ће бити облачно и хладно са снегом, а на истоку и североистоку Србије може бити и суснежице. На северу Војводине и на југу Косова и Метохије биће углавном суво. У већини нижих предела Србије и у Београду формираће се мањи снежни покривач, мање-више око 5 цм, локално и више, док ће у планинским пределима доћи до повећања постојећег за око 10 цм. Тимочка и Неготинска Крајина, делови Баната, севера Војводине и Косова и Метохије могу остатати без снежног покривача. Јутарња температура биће око 0°Ц, а максимална дневна од 1 до 3°Ц, на истоку Србије и на југу Метохије до 5°Ц. Температура у Београду кретаће се углавном око 1°Ц.

Наводи и да у недељу током дана следи слабљење падавина, до краја дана и вечери и престанак.

- У понедељак у Србији ће бити суво и прохладно са сунчаним интервалима, уз слаб југозаапдни ветар. Максимална температура биће од 2 до 5°Ц, у Београду до 3°Ц. Почетком следеће седмице веома снажан циклон премештаће се са севера Европе ка источној и он ће периферним делом захватити и Србију, а хладни фронт у склопу њега ободним делом прећи ће преко Србије, тако да ће са североистока и севера продирати и хладна ваздушна маса.

У ноћи ка уторку у северним, а у уторак и у осталим пределима Србије очекује се пролазно наоблачење са кишом, суснежицом и снегом, пролазно уз јак северозападни ветар. Максимална температура биће у незнатном порасту, а по продору хладног фронта у паду, уз јак северозападни ветар. Након пада у понедељак, у уторак следи пораст ваздушног притиска, па ће у среду бити суво, али у четвттак ће још један идентичан систем погодити Србију, уз пролазне и слабе падавине.

- Према тренутним прогнозама након 5. фебруара ојачаће термички висински гребен, уз прилив топле ваздушне масе са Медитерана, док ће у приземљу бити присутан антицклон, уз висок ваздушни притисак, па ће време бити суво, стабилно и топлије, уз максималне температуре од 5 до 10°Ц, док се у јутарњим часовима очекују магла и слаб мраз - наводи Ђурић.

- Иако нас наредних дана очекује време у складу са календаром, иако ће бити снега, оне праве зиме нема на видику, осим на планинама које имају идиличну зимску слику са и више него довољно снега, а планински центри на већим висинама са претходнима нежним падавинама обезбедили су засигурни природни снежни покривач у наредних месец и по дана.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године од 1 до 5°Ц, оне ће у наредном периоду бити у складу са календаром. До краја јануара и током првих дана фебруара време ће у потпуности бити у складу са календаром, да би након 5. уследило отопљење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године