МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА ДА ЛИ ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У СКЛАДУ СА КАЛЕНДАРОМ: Детаљна дугорочна временска прогноза за целу зиму

Novosti online

11. 01. 2023. у 17:23

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило најавио је да нас после умереног захлађења, за викенд и почетком следеће недеље очекује поново топлије време.

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА ДА ЛИ ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У СКЛАДУ СА КАЛЕНДАРОМ: Детаљна дугорочна временска прогноза за целу зиму

Фото: Профимедиа/Депоситпхотос/Илустрација

Јаче погоршање и умерено захлађење као ово очекује се око 19. јануара. Чубрило додаје да се јаче захлађење не очекује све до 26. јануара. Како он наводи у својој Фејсбук објави, време је "колико-толико у складу са календаром".

 - Захлађење које је стигло је умерено тако да су само планине добила снежни покривач. Док је испод 500 метара надморске висине углавном било кише, локално и обилније - наводи Чубрило уз напомену да је дневни максимум осам степени Целзијуса.

Како наводи, време ће у наредна два дана бити суво, само је понегде на југоистоку Србије могућа појава слабих падавина. Ветар ће бити слаб, док ће се дневни максимум кретати од +5 до +10 степени Целзијуса што је и даље изнад просека, само није екстремно високо.

Пролазно наоблачење очекује у ноћи ка суботи, када ће киша бити могућа у нижим пределима, са снегом на надморској висини изнад 600 метара.

Од другог дана викенда па до око половине следеће недеље осетно топлије, са кишом почетком наредне недеље. Додаје да би циклон са севера Европе од среде могао довести до јачег погоршања уз падавине и умерено захлађење, налик тренутном.

 - Количина падавина и снага ће зависити од актуелне синоптике, тако да ће се конкретнија прогноза за те дане моћи дати тек око 17. јанура, али низије и даље немају посебно високе шансе за снег, посебно не неки дуготрајнији - оцењује Чубрило.

 - Ако ништа друго изузетно високе температуре са почетка месеца су за сада иза нас и ово су ипак нормалније вредности. Свакако је топлије од просека и ова зима ће готово сигутно бити топлија од просека. Колико тачно топлија знаћемо крајем фебруара јер ће добар део коначне средње вредности темпратуре зависити од периода после 26. јануара. За сада нема сигнала за неко јаче захлађење које би средњу температуру приближило просеку, што не значи да га неће бити - додаје Чубрило.

Временска прогноза за фебруар 2023.

Температура ваздуха у фебруару биће изнад просека, просечна сума падавина у већем делу Србије.

У целој Србији се очекује фебруар са средњом температуром ваздуха изнад граница вишегодишњег просека и са одступањем до 2 степена. Средња фебруарска температура имаће вредности у интервалу од 4 до 6 степена, а у планинским пределима од 0 до 4 степена. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за фебруар бити у интервалу од 4 до 7 степени, а у планинским пределима од 6 до 8 степена, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 4 до 6 степена, а у планинским пределима од -1 до 0 степена.

- Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 7 (Смедеревска Паланка, Велико Градиште) до 11 (у Куршумлији и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 12 (на Златибору) до 20 (на Копаонику). Прогнозира се да ће број ледених дана у нижим пределима бити од 3 до 5 дана, а на планинама од 7 (на Златибору) до 12 дана (на Копаонику). Током фебруара се очекује количина падавина у домену просека у већем делу земље, док се на југу, југозападу и истоку прогнозира дефицит падавина. Прогнозира се да ће средња фебруарска количина падавина у нижим пределима бити од 30 мм до 60 мм, а на планинама до 80 мм - наводи Николић у прогнози.

Очекује се да у фебруару број дана са падавинама буде у интервалу од 10 (у Сремској Митровици и Кикинди) до 20 (у Пожези и Краљеву), а у брдско-планинским крајевима од 16 (у Сјеници) до 23 дана (на Копаонику).

Какво ће бити време за март 2023.

Март ће бити просечно топао, са просечном сумом падавина. Очекује се да ће средња температура ваздуха током марта у Србији бити у домену вишегодишњег просека, у интервалу од 5 до 7 степена у нижим пределима, а у брдско- планинским областима од 0 до 2 степена.

Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за март бити у интервалу од 10 до 14 степена, а у планинским пределима од 3 до 8 степена, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 1 до 5 степена, а у планинским пределима од -6 до 0 степена.

Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 5 (у Београду) до 12 (у Димитровграду и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 15 (на Златибору) до 22 (на Копаонику).

Током марта се прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у целој земљи. Прогнозира се да ће мартовска количина падавина у нижим пределима бити 35 мм до 65 мм, а на планинама до 80 мм.

Очекује се да број дана са падавина у нижим пределим Сомбору и Палићу) до 13 (у Лозници и Пожеги), а у брдско-планинским крајевима до 17 дана (на Копаонику).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКАВ ЧОВЕК! Ђоковић са два сата закашњења дошао на четвртфинале Ролан Гароса и - победио упркос бруци судије!