ВЕЋА НОВЧАНА КАЗНА И ВИШЕ СТРУЧНОГ ОСОБЉА: Министар Ружић изнео предлоге за сузбијање насиља у школама

Новости онлајн

15. 12. 2022. у 11:28

МИНИСТАР просвете Бранко Ружић истакао је да су у припреми значајне промене које могу довести до превенције насилничког понашања у школама.

ВЕЋА НОВЧАНА КАЗНА И ВИШЕ СТРУЧНОГ ОСОБЉА: Министар Ружић изнео предлоге за сузбијање насиља у школама

Фото Танјуг

Како наводи, јако је важно да се више говори о позитивним пимерима него о негативним, те да ће цео процес захтевати одређену процедуру и време да се она спроведе.

- Проблем је друштво. Морамо да поведемо рачуна о моделу насиља. Постоје четири врсте насиља: дигитално, психолошко, физичко и вербално насиље. Када бисмо појачали васпитни рад, у ранијем нивоу мислим да до физичког насиља не би ни долазило - предочио је Ружић.

Као један од најважнијих предлога истакао је повећање броја свих стручних сарадника, али и да оцена из владања почне да улази у просек од петог разреда основне школе и да ученици буду оцењивани за владање као и за све предмете.

- Наравно да је потребно изменити закон. Не мењају се правила у току игре. Оно што можемо је да изменимо правилнике и тиме ћемо брже спровести све те мере у скупштини у складу са процедуром - рекао је Ружић.

Већа казна за родитеље

Министар Ружић је подвукао и да постоје предлози да родитељи буду санкционисани.

- Имате избегавање да до тога дође, тешку процедуру доказивања, затим Центар за социјални рад, неко се испише пре окончаног дисциплинског поступка и то је такође тема ове радне групе. До окончања васпитно-дисциплинског поступка нећемо дозволити исписивање из школе, предлог је и да на исписници пише које су васпитно-дисциплинске мере предложене - рекао је Ружић и као пример навео ситуацију у Трстенику.

Фото Фејсбук

Употреба мобилних телефона посебно је важно питање, истакао је први човек просвете.

- У неким школама се већ спроводи ова мера. Уколико је и донесемо, видећемо да ли ће бити предложена. Ако узмете телефон у току часа је л' вама фокус пажње на час, или на садржај у телефону - каже Ружић.

Казне за родитеље ученика који направе неки од прекршаја сада износе од 30.000 до 100.000 динара, а према речима министра постоји предлог и да се казне повећају.

- Јасно је дефинисано шта је кривично право и њиме морамо да заштитимо професоре и наставнике. Треба сталожено, али ефектно кренути у решавање ових проблема - рекао је Ружић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРАТЕ! Легенде НБА лиге, Кевин Гарнет и Трејси Мекгрејди, у клинчу због Николе Јокића - ко је ово могао да сања?! (ВИДЕО)