ГОЛГОТА СРБА НА ХЛАДНОМ СЕВЕРУ: И Норвешка на листи препоручених локација за школска путовања

Р. Драговић

09. 12. 2022. у 11:33

ТРАГОВИ геноцида над српским народом у Другом светском рату расути су од Јадранског мора до далеког севера Европе.

ГОЛГОТА СРБА НА ХЛАДНОМ СЕВЕРУ: И Норвешка на листи препоручених локација за школска путовања

Фото Норвешки музеј "Крвавог пута"

Често се заборавља да је Норвешка једно од највећих стратишта наших сународника ван некадашњег југословенског простора. У овој земљи до 1944. угашен је живот око 3.000 Срба, интернираних из фашистичких логора у Србији.

Крајем јуна ове године навршено је 80 година од искрцавања првог транспорта наших заточеника у луке Норвешке. Немцима је у овој окупираној скандинавској земљи била потребна радна снага за изградњу путева и пруга у северној Норвешкој, за транспорт трупа и опреме.Немачка Врховна команда је донела одлуку да се из свих концентрационих логора издвоје снажни, млађи мушкарци способни за рад и пошаљу у Норвешку.

Фото Норвешки музеј "Крвавог пута"

Логор у Ботну

Из логора Сајмиште, Бањица, Црвени крст, Јасеновац, Шабац, издвојено је 4.268 затвореника и послато на север, одакле је у слободу на крају рата пошло свега 1.500 заточеника. Логори су били познати као "српски логори", јер су 90 одсто заточеника били Срби, а по социјалном саставу било је 65 одсто земљорадника.

Голгота коју су у хладној Норвешкој, ближе Северном полу него завичају, доживели српски интернирци, разлог је што је Норвешка уписана на листу пожељних локација за организовање студијских путовања за ученике основних и средњих школа.

Иза предложеног списка локација препоручених за посете школараца стали су Музеј жртава геноцида из Београда и Министарство просвете. Није реч о обавезујућем упутству, а у наредном периоду школе ће га саме допуњавати и прилагођавати могућностима, локацијама на којима се налазе, интересовањима ученика и слично.

Фото Архива Новости

Почаст Србима страдалим у Осену

Ова идеја поникла је у установи која брине о колективном сећању на страдале, Музеју жртава геноцида, као почетак краја фазе колективног заборављања голготе коју је наш народ доживео током Другог светског рата. На својеврсној мапи страдања српског народа од 1941. и 1945. налази се и Норвешка, а стратишта у овој земљи, уколико могућности то буду дозвољавале, завређују да буду адреса студијских путовања ученика из Србије.

Сећање на више од 4.000 наших логораша на северу Европе чува петнаестак обележја, међу којима је и споменик у Ослу, откривен 1976. у присуству тадашњег краља Норвешке Олафа Петог.

С окупацијом Норвешке и успостављањем Квислинговог режима у тој земљи формирани су концентрациони логори по узору на оне у Немачкој. У њих ће од 24. априла 1942. до почетка априла 1943. пристизати интернирци и из наше земље. Заточеници су у логорима били изложени насиљу, злостављању, принудном раду и ликвидацијама. Једно од стратишта је била шума недалеко од логора Фалстад, где је убијено око 220 заточеника, а међу до сада идентификованим жртвама је и 61 с подручја Југославије.

Фото М. Бошњак

Норвешка кућа у Горњем Милановцу

Најгори логор је био у месту Беисфјорд код Нарвика, иако је постојао свега четири месеца, и то - само за југословенске интернирце.

 

САГРАЂЕН ДОМ ПРИЈАТЕЉСТВА

ТРАЈНО сећање на српске интернирце на европском северу чува "Норвешка кућа" у Горњем Милановцу, која је дом српско-норвешког пријатељства. Овај објекат је саграђен 1987. године, а симболично га чини традиционална српска брвнара и викиншки брод, повезани у једну целину. Изграђена је од норвешког дрвета исеченог и послатог са севера Европе у Шумадију. У њој је од отварања музејска поставка посвећена нашим грађанима страдалим у суровим радним логорима.

О присилном раду наших интернираца у Норвешкој, 1955. снимљен је и филм "Крвави пут", у југословенско-норвешкој копродукцији, који су режирали Коре Бергстром и Радош Новаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама