ЛЕКАРИМА КАМЕРЕ "ШТОПУЈУ" РАДНО ВРЕМЕ: Министарка Грујичић предлаже нове мере за праћење учинка медицинара

И. Ковачић

08. 12. 2022. у 09:30

ЈЕДНО од решења за увид у то који лекар одлази са посла пре завршетка смене, како би радио приватно, било би постављање надзорних камера на све улазе и излазе из здравствених установа - изјавила је јуче министарка здравља проф. др Даница Грујичић.

ЛЕКАРИМА КАМЕРЕ ШТОПУЈУ РАДНО ВРЕМЕ: Министарка Грујичић предлаже нове мере за праћење учинка медицинара

Стручњаци често посао на клиникама подређују приватној пракси, Фото И. Маринковић

Овај потез она види као добру праксу за увођење контроле у допунски рад лекара, истичући да је недопустиво да неки одлазе са клинике у подне да би радили приватно.

Што се тиче ставова да је то угрожавање приватности грађана, министарка каже да је државна здравствена установа јавна установа, као што је и простор испред државних болница јавна површина.

- На свом одељењу неурохирургије поставила сам камере у ходнике, како бих испратила да ли сестре током ноћи обилазе пацијенте. То се показало добро и за запослене. Десило се да се пацијенту погоршало стање, па сам направила драму. Увидом у снимак, уверила сам се да је пацијент обилажен у интервалима од 15 минута, па сам се извинила. И шта је ту лоше? - запитала се министарка.

Др Даница Грујичић, Фото Танјуг

Увођење система видео-надзора министарка Грујичић предлаже као део најављене стратегије сузбијања двоструког рада лекара запослених у државним установама, који неретко редован посао подређују аранжаманима у приватним ординацијама и клиникама. У циљу веће ефикасности она је најавила и контролу испуњености норме операција и прегледа појединих клиника. Саставни део ове врсте ревизије биће и увид у квалитет резултата, који између осталог подразумева и стање пацијената након интервенције. Као стимулативну меру она предлаже и вредновање клиника према степену одговорности и тежине посла, па ће добри резултати бити награђени.

Увођење камера у Синдикату лекара и фармацеута не сматрају добром праксом.

- Према нашим законима лекари имају право на допунски рад и то им се не може оспорити - кажу у овом синдикату.

- Много бољи начин за контролу рада је постављање одговорних директора, јер заспослени не би требало да одлазе с посла по сопственом нахођењу.

ПОВЕРЕНИК: Без снимања ординација

КОНТРОЛУ јавног простора камерама из безбедносних разлога и ради спречавања крађа, посебно тамо где има пуно људи, попут банака, продавница или болница, закон дозвољава.

Контрола камерама запослених на радним местима, пак, задире у приватност и превелику обраду података, каже Милан Мариновић, повереник за заштиту података о личности.

Такође додаје да су у болницама камере дозвољене само у ходницима, на улазу или шалтер-сали, никако у ординацијама, лекарским или болничким собама.

* * * * * * *

ЛЕКАРСКА КОМОРА СРБИЈЕ УПУТИЛА ПРЕДЛОГ НОВОГ ИЗНОСА СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ

ДЕЦИ КОЛЕГА ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ ПО 40.000 ДИНАРА

УПРАВНИ одбор Лекарске коморе Србије (ЛКС) предложио је да малолетна деца лекара преминулих у претходних пет година добијају од коморе по 40.000 динара годишње.

- Очекујемо да наша Скупштина усвоји овај предлог крајем децембра - рекао је "Новостима" др Миодраг Станић, директор ЛКС и додао да је претходни правилник предвиђао да ову врсту солидарне помоћи добијају само деца лекара који су преминули у претходних шест месеци.

У ЛКС подсећају да су у два наврата проширивали основе за добијање финансијске подршке из Фонда за солидарну помоћ, као и да су од 2010. исплатили укупно 225 милиона динара помоћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (10)

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића