МАРКИРАО КЉУЧНЕ ТАЧКЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Осврт Мухарема Баздуља на дело сведока и мислиоца Жарка Видовића

Novosti online

06. 12. 2022. у 21:13

ПРЕДАВАЊЕ Мухарема Баздуља о Жарку Видовићу уједно је и завршетак циклуса „Археологија Атлантидеˮ у чијем оквиру су представљене многе значајне личности, занимљивог дела и узбудљивог живота, о којима се, како се предавачу чинило, данас мало говори.

МАРКИРАО КЉУЧНЕ ТАЧКЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Осврт Мухарема Баздуља на дело сведока и мислиоца Жарка Видовића

кцнс

Жарко Видовић био је историчар уметности, пореклом из Тешња, младости обележене боравцима у Добоју, Сарајеву, Новом Саду, Загребу... Други светски рат умногоме је одредио његов професионални и, свакако, животни пут, посебно ако се на уму има чињеница да му није страно било искуство логора и затвора.

Из немачког заробљеништва побегао је у Шведску, где је добио и ћерку, док се у Југославији поново обрео после њеног ослобођења, завршивши неко време у притвору. Након раније отпочетих и напуштаних студија медицине и филозофије, уписује и завршава историју уметности, бавећи се њоме предано и студиозно до краја живота, оставивши за собом несагледив корпус значајних радова.

У послератним деценијама Баздуљ препознаје важне прекретне тачке Видовићевог живота, бавећи се природом његовог рада и духовне баштине, али и појединим куриозитетима и анегдотама из живота човека који је завршио и као јунак романа Жоржа Перека.

Теме којима се Видовић опсесивно бавио тицале су се најпре српске културне историје, али и многих других питања која надмашују национални карактер. Посебно се интересовао за дијалог православног и муслиманског света, као и за феномен порекла зла, крећући се кроз етичко-моралне и политичко-историјске стране свега што је изучавао.

Баздуљ закључује да је рад на објављивању Видовићевих сабраних дела од изузетног значаја за нас, као друштво, те да је и пригодно „Археологију Атлантидеˮ окончати причом о личности која је „маркирала кључне тачке српске историје ХХ векаˮ.

Предавање  Мухарема  Баздуља „Жарко Видовић: сведок и мислилац" може се  погледати на  Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада .


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)