КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЧИЈА СУ ДЕЦА ЗЛОСТАВЉАЧИ: Могуће доношење малолетничког кривичног законодавства

Новости онлајн

04. 12. 2022. у 09:04

ВРШЊАЧКО насиље и насиље над професорима, нажалост, постали су свакодневица. Друштвене мреже нису заобишли ни они у којима су се на мети насилника нашли професори.

КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЧИЈА СУ ДЕЦА ЗЛОСТАВЉАЧИ: Могуће доношење малолетничког кривичног законодавства

Фото: Shutterstock

И док се акценат ставља на кажњавање ученика, покреће се питање да ли родитељи одговарају за недолично понашање своје деце. 

- Наставницима су везане руке, ноге, а некада и очи, тако да ви у оваквом систему у коме постављате на пиједастал дете и говорите му да оно има безброј могућности и некаквих бенефита, а не учите га да има и некакве обавезе онда остаје наставник који треба да се бори не само против детета, него против родитеља - рекла је Јасна Јанковић из Уније просветних синдиката.

Родитељима, ако њихово дете претуче, злоставља или увреди друго дете или наставника, прете казне - Закон предвиђа казну од 30.000 до 100.000 динара. Међутим, њихова одговорност тешко се доказује.

- Кривично право подразумева субјективну одговорност, и за конкретно кривично дело по правилу не одговорају родитељи. Али прекршајно законодавство и те како препознаје пропусте родитеља у васпитању, и ако су ти пропусти родитеља довели до одређених поступака, онда родитељи могу да буду предмет прекршајне одговорности - каже др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Напади на вршњаке, Фото Shutterstock

Међутим, у Прекршајном суду мало је поступака у вези са малолетничким насиљем у школи који се воде против родитеља. У последње четири године - свега три, и ниједан родитељ није кажњен.

- Врло често не познајемо своју децу, некада су они у кући једно, а у школи потпуно друго, и ако родитељ нема сазнања како се његово дете понаша у школи, ако му на то није указано, ако није позван на разговор, таквом родитељу не можете ставити на терет да није вршио дужан надзор над дететом - напоменула је Оливера Ристановић, председница Прекршајног суда.

Зато, понављају, да би насилни ученици били кажњени за своје понашање у школи, а родитељи на време обавештени - иста правила морају да важе за све подједнако.

- Да се обавесте родитељи детета које је учинило неку радњу која треба да буде санкционисана, па онда чак прописује и да уколико се родитељ одмах неодазове да се таквом детету одређује психолог или педагог који ће заступати његове интересе, али да неодазивање родитеља свакако није околност која ће одлагати деловање школе - напоменула је Ристановићева.

Јанковићева је рекла да је показано да смо ми окренули наглавачке читав систем прво моралних норми, затим образовања, а затим васпитања - да је васпитања све мање, а да образовање скоро у неким случајевима не можемо да вршимо, дакле дошли смо до краја.

Почетак другачије борбе са насилницима, кажу упућени, могао би да донесе нови закон - о малолетничком казненом законодавству. Његов циљ требало би да буде ефикаснији одговор на неприхватљиво понашање.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

УЗ ПОДРШКУ МОЗЗАРТА ДО НОВИХ ЗЛАТНИХ ОДЛИЧЈА: Теквондиста Никола Киш својим успехом осваја спортски сцену