ДУБОКИ СУ КОРЕНИ КРИМСКОГ РАТА: Аналитичар Срђан Граовац о оружаном сукобу Запада и Русије у Украјини

Novosti online

01. 12. 2022. у 11:33

У СВЕТЛУ актуелних дешавања и оружаних сукоба који се између земаља политичког Запада и Русије воде на територији Украјине, Срђан Граовац повлачи паралелу и истражује дубље корене ових превирања која на историјској сцени датирају још од деветнаестог века и умногоме подсећају на Кримски рат који се одиграо пре скоро сто седамдесет година, тачније средином деветнаестог века (1853‒1856).

ДУБОКИ СУ КОРЕНИ КРИМСКОГ РАТА: Аналитичар Срђан Граовац о оружаном сукобу Запада и Русије у Украјини

кцнс

И тада су актери били слични, а Русија се и тада суочавала с бројним проблемима с којима се суочава и данас. Посебно је важно истаћи да су узроци тог сукоба по много чему слични узроцима данашњег.

Страх Запада од Русије шири се Европом још од 1815. године и Бечког конгреса на коме су силе победнице, након тријумфа над Наполеоном, кројиле нову мапу Европе. Русија је из тих Наполеонових ратова изашла као доминантна копнена оружана сила, чија је војска умарширала у Париз и чија је војна моћ плашила Запад. 

 Неретко је русофобија на западу Европе толико узимала маха да је прелазила у антируску хистерију, што је посебно било изражено у критичним политичким ситуацијама када је претило избијање оружаног сукоба. Један од тих момената био је и Кримски рат.

Оно што је била суштина Кримског рата јесте покушај политичког Запада да обузда и ограничи нарастајућу моћ Русије, да сломи њену експанзију која је у том тренутку ишла према Османском царству, због чега је и дошло до склапања савеза земаља политичког Запада који у Кримском рату одлучно ступа против Русије и наноси јој пораз.

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „Кримски рат – поход Запада на Русију" може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну