СУП УБИЈЕН У СИРИЈИ: Кобан први лет за птицу из резервата "Увац"

А. РОВЧАНИН

01. 12. 2022. у 10:33

БЕЛОГЛАВИ суп Милан, који је крајем прошле седмице рањен у Сирији поред места Ал Сауда, угинуо је у понедељак.

СУП УБИЈЕН У СИРИЈИ: Кобан први лет за птицу из резервата Увац

Орлови у резервату "Увац", Фото Илустрација/Танјуг

Ово је "Новостима" потврђено у Специјалном резервату природе "Увац" у Новој Вароши. Реч је младој, маркираној птици која је ове године из колоније Радоиња одлетела пут Сирије, где је настрадала.

У свом првом и, нажалост, последњем лету, белоглави суп Милан превалио је готово 2.000 километара, међутим, метак га је стигао у Сирији. После сазнања да је птица рањена, понуђена је помоћ за његово збрињавање из прихватног центра за птице грабљивице у Либану. Но, иако му је, како сазнајемо, прва помоћ указана, и том приликом заустављено крварење, младој птици није било спаса. Издахнула је неколико дана касније.

- Супу Милану је заустављено крварење и подвезано крило, али су му мале шансе за опоравак с обзиром на то да му је крило поломљено. Тешко да ће преживети - речено је у Фондацији за заштиту птица грабљивица одмах после сазнања да је рањен белоглави суп.

Њихове стрепње су се, нажалост, обистиниле неколико дана касније, када је птица угинула.

На основу маркице и броја који је белоглави суп имао на нози, орнитолози су утврдили да се ради о птици која је рођена и маркирана у Радоињи код Нове Вароши.

Упркос чињеници да се у Специјалном резервату "Увац" излеже све више јединки, приметно је велико расељавање супова по Балкану и Блиском истоку. Но, иако је популација ове једнике у Србији стабилна, сваке године, према процени стручњака, живот изгуби готово 30 птица.

СТРАДАЈУ МЛАДИ

ОД укупног броја белоглавих супова који страдају током године, по речима стручњака, највише је младих и то баш на свом првом лету. Страдају због криволова, тровања или налетања на електричне стубове и ветрењаче. Зато заштита птица које се селе не зависи само од напора Србије да очува ову врсту већ и од степена заштите у другим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Епицентар у Доњем Милановцу