ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ДОБИО РАТ ПРОТИВ ПИЈАВИЦА: Апотекар Драгослав Кедровић први у Крушевцу почео да продаје лекове

С.Бабовић

29. 11. 2022. у 18:03

КАДА би се разболели, Крушевљани су вековима по “лек” ишли код “бабе да им пребаје”, или су их лечили травари и пијавице.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ДОБИО РАТ ПРОТИВ ПИЈАВИЦА: Апотекар Драгослав Кедровић први у Крушевцу почео да продаје лекове

Foto:S.Babović

А онда је, 1868. године, легендарни фармацеут Драгослав Кедровић (1839-1907) у Крушевцу отворио апотеку “Код Светог Јована”.  Прва фармацеутска радња означила је рат непросвећеном лечењу, али и сујеверју.

- Био је минхенски ђак, магистар, чије је место у историји фармације непроцењив - предочила је за “Новости” Зорица Симић, етнолог, данас у пензији. - Крушевачка варош је с њим постала шеста у Кнежевини која је добила апотеку. Народни музеј у Крушевцу чува део намештаја (официна) из његове апотеке, као и на десетине предмета из инвентара (флашице, бочице,аван за биљке, посуде, ињекције са ампулама, левци, тучкови).

У крушевачком музеју може се видети и први рецепт славног апотекара.

-Врло брзо је стекао поверење народа. Био је филантроп, помагао сиромашним ђацима, а као просветитељ, обилазећи околину вароши, успео је да увери људе у предности правог здравства - истраживала је Зорица Симић. - Кедровић је помагао и пољопривредницима да осавремене технологију у обради земље.

Одлично оцењени извештаји строгих ревизора о раду и опремљености, непосредно су осликавали рад апотеке “Код Светог Јована”, која је из Душанове улице пресељена на плато код Дома синдиката, а потом у Видовданску улицу.

За свој рад, Драгослав Кедровић награђен је орденом Светог Саве и Таковским крстом за учешће у ратовима 1876 и1887. Лечио је користећи фармакопеју аустријску, односно од 1881.- српску фармакопеју. Породичну традицију наставио је син Душан (1879-1965), који се школовао у Бечу и Инсбруку, а потом је све до пензије апотеку водила Душанова супруга.

Читавих 95 година генерације Кедровића лечиле су град, али је “Кедровић” наставио да живи и после њих. Када је формирана Апотекарска установа 1960, све крушевачке приватне апотеке су национализоване. Стара апотека Кедровић ипак је сачувала је име.

Пре две године, град Крушевац потписао је уговор са концесионаром, али ново име за апотеку у Видовданској није могло да заживи. И даље се говорило ”да се нађемо код Кедровића” или да “дежура Кедровић”. Просто, Крушевљани се нису одрицали старог назива.

На крају, добро име је враћено прошле године. Изнад апотеке је поново освануо натпис “Кедровић”. И не само то. На улазу у апотеку постављена је репрезентативна плоча са ликом и подацима о првом овдашњем школованом фармацеуту. У самом локалу, изложени су оригинална рецептура, апотекарска вага и каса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало