ЗАВРШИО У ДОМУ ЈЕР ГА ЈЕ ПРИЈАВИО - ОТАЦ: Где је нестало поштовање норми и васпитање и зашто родитељи данас правдају своју децу - насилнике

С.Бабовић

26. 11. 2022. у 19:34

КОЛИКО данас родитељи на све могуће начине покушавају да њихова деца, са очигледно проблематичним понашањем, избегну казну, видело се на примеру инцидента у Техничкој школи у Трстенику, где су спремни да обезбеде медицинска уверења, здравствена оправдања, брзо испишу сина из школе, а све како би предухитрили санкције.

ЗАВРШИО У ДОМУ ЈЕР ГА ЈЕ ПРИЈАВИО - ОТАЦ: Где је нестало поштовање норми и васпитање и зашто родитељи данас правдају своју децу - насилнике

Foto:S.Babović,arhiv VP dom

Некада није било тако. Павла Милошевића(17), првог штићеника Васпитно - поправног дома у Крушевцу, 1947.године, пријавили су управо родитељи.

У досијеу бр. 1 у овој установи,где већ 75 година малолетне деликвенте изводе на прави пут, стоји да је тада 17.-годишњи младић завршио "иза решетака", јер је украо очев двоглед. И тај отац је сматрао да се ни из породице ствари не смеју узимати без питања и дозволе. И нису били једини.

Малолетници из целе бивше СФРЈ пристизали су у Крушевац да се “науче реду”. Неке од најстаријих станара установе до капија су довезили лично чланови породице – фијакером.

- Годинама по оснивању институције, слата су деца због крађе намирница, спортских реквизита, слаткиша. Била су то деца из окрњених породица, без правих примера да се угледају. Све до 1977.године прошло их је чак 7.500 - записано је у Монографији ВП дома.

Принцип преваспитавања је био налик данашњем: школа, радна акција, спорт, корисне ванзаводске активности. Штићеници су учествовали у радним акцијама, копали водоводне канале на Багдали, пошумљавали голети. Многи су постали људи након тешке борбе. 

Жарко Антић, чувени управник ВП дома од 1975. до 1992. године, посведочио је својевремено за "Новости" да је рад са маллолетницима изискивао темељну припремљеност, знање и искуство.

- Кључ у раду је био да се малолетницима приступа с мером, у зависности од личности, а тај рад подразумевао је предузимање мера васпитања, образовања, оспособљавања– предочовао је за "Новости" легендарни управник Жарко Антић. - Бити хуман, али не и болећив. То је био прави рецепт.

Боравак у ВП дому многима је променио живот. И о тим позитивним променама најбоље сведоче бројна писма захвалности васпитачима. Бивши штићеник М.К,звани Лајка, због преступао је био у ВП дому од 1961.до 1965.године. Ту је учио за бравара, металоглодача, фризера, пекара и лимара. По изласку на слободу, одселио се у иностранство, тамо је радио и зарадио лепу пензију. У тестаменту је сву мајсторску опрему завештао ВП дому, јер су му помогли да заради за добар живот. Његова удовица је пре седам година дошла из Франкфурта и испунила Лајкину жељу: занатску опрему донела је у Крушевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (7)

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ПУТИН И СИ? Цео свет прича о украјинском мировном плану, а сада се огласио Кремљ