ОБИШАО СВЕТ КАО ЈОВАНЧА: Милорад (29) из Лесковца био инспирација Браниславу Нушићу? (ФОТО)

И. МИТИЋ

28. 11. 2022. у 18:24

МИЛОРАД Рајчевић, двадесетогодишњи младић из Лесковца, обишао је свет попут Јованче Мицића, јунака Бранислава Нушића из представе „Пут око света“.

ОБИШАО СВЕТ КАО ЈОВАНЧА: Милорад (29) из Лесковца био инспирација Браниславу Нушићу? (ФОТО)

фото: приватна архива

Он је на пут кренуо годину дана пре него што је на сцени националног театра почело извођење овог комада, па није искључено да је баш Милорад био инспирација нашем чувеном комедиографу.

Јованчи Мицићу велико путешествије омогућила је срећка Међународног саобраћајног друштва, док је Милорад ушао у историју због опкладе са власницима једног од тада најтиражнијих листова у земљи - „Малог журнала“.

Руку им је пружио уз договор да у року од две године прати тачно одређену маршруту, да у сваком од градова добије потврду месних власти да је тамо заиста и био и да носи одело налик униформи српског војника. Заузврат му је, као награда, обећана исплата 10.000 динара. Могао је да користи сва превозна средства. Од „Малог журнала“ је, сваког месеца, добијао ондашњих 150 динара, а са собом је носио свеску у којој је сакупљао аутограме свих значајних људи које је срео.

У тој свесци нашли су се потписи јапанског престолонаследника, сијамског краља, јерусалимског и јерменског патријарха, а у њу се уписао и принц Ђорђе Карађорђевић кога је Милорад срео 15. марта 1910. године, два дана пошто је на далек и дуг пут кренуо из Београда.

фото: приватна архива

Први Србин који је пропутовао свет прикупио је више од 30.000 потписа најзначајних државника, политичара, научника...Упознао је Гандија, Хитлера, генерала Франка, Теслу, Пупина...Читаци „Малог журнала“ уживали су док су „путовали“ са њим. Појављивао се Милорад и у свим светским новинама. Примали су га и градоначелници највећих градова. Говорио је 15 језика и представљао је најбољег амбасадора своје земље о којој је говорио увек када би имао прилику.

Младић који је рођен у Прокупљу, али је од малена живео у граду на Ветерници, није имао навике светских путника који су штедели новац како би што даље стигли. Рајчевић је одседао у најбољим хотелима док се „држао као прави господин“.

У Индији му приређују лов на тигрове. Посетио је Цејлон, Персију и Сирију, а од тешке болести се опорављао у Дамаску. По повратку у Србију, 21. септембра 1911. године, приређен му је свечани дочек који су забележиле и камере, а филм је приказиван у биоскопу.

фото: приватна архива

- Планове да обиђе Африку и Америку прекинули су Балкански односно Први светски рат у којима је учествовао. Касније је ова два континента ипак посетио, а своје авантуре је преточио у књиге – испричао је археолог Небојша Димитријевић, актуелни директор лесковачког Народног музеја и аутор публикације „Лесковац 101“ о занимљивој историји града на Ветерници намењеној пре свега младима.

ЗАТВОРОМ ПЛАТИО ЧАСТ СРПСКОГ КРАЉА

Милорад Рајчевић је обишао целу Европу. Возом је прешао Урал, а онда је бициклом наставио пут по Сибиру и Азији. У Владивостоку и Манџурији држао је предавања о Србији. У Кобеу је претукао неког Немца који је вређао српског краља Петра, па је завршио у затвору. Бродом стиже у Сингапур, а из тамошњих коцкарница описује собе за самоубиство. У њима се налазила столица и омча за оне који нису могли да поднесу велики новчани губитак, па би ту могли да остваре свој наум, а да не ометају остале играче и да не прљају коцкарницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: НАТО агресију 2010. називао војна интервенција