АКАДЕМИЦИ О ЧУБРИЛОВИЋУ: У САНУ скуп о члану Младе Босне

Љ. БЕГЕНИШИЋ

28. 11. 2022. у 21:54

У СРПСКОЈ академији наука и уметности данас је одржан научни скуп посвећен академику Васи Чубриловућу, а поводом 125 година од његовог рођења.

АКАДЕМИЦИ О ЧУБРИЛОВИЋУ: У САНУ скуп о члану Младе Босне

Фото Википедија

На скупу који је организовао Балканолошки институт САНУ, говорили су академици Василије Крестић и Војислав Павловић. Приказани су и делови казивања академика Чубриловића о историји.

Чубриловић је био припадник Младе Босне и као гимназијалац учесник атентата у Сарајеву на наследника аустроугарског престола, надвојводу Франца Фердинанда. На суђењу је због тога што је био малолетан поштеђен смртне казне, али је осуђен на 16 година најстрожег затвора. Робијао је четири и по године, од чега више од три у самици казамата у аустријском Мелерсдорфу и у Зеници. Био је један од пет преживелих, од укупно 13 осуђених на затвор.

После Великог рата, завршио је гимназију у Сарајеву и Филозофски факултет у Београду где је докторирао историју 1929, а деценију касније постао ванредни професор.

По завршетку Другог светског рата био је министар пољопривреде и шумарства, као и члан Комисије за обнову Универзитета. Наставио је да ради на Катедри за националну историју Филозофског факултета где је био и декан. После пензионисања 1967. наставио је научни, педагошки и организациони рад у САНУ. Иницијатор је и први директор њеног Балканолошког института.

Преминуо је 1990, а сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

РОБИЈАО И У ЛОГОРУ НА БАЊИЦИ

У ДРУГОМ светском рату, Чубриловић је ухапшен 3. јуна у Рисну код Херцег Новог и спроведен најпре у београдски затвор при Гестапоу, а потом у Бањички логор, одакле је пуштен децембра 1942. Пензионисан је почетком 1943.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну