НЕУБЕЛЕЖЕНО 200.000 ГРАЂАНА: "Новости" истражују које су последице различито мотивисаних бојкота пописа становништва

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

29. 11. 2022. у 12:00

НА адресу Републичког завода за статистику до понедељка, 28. новембра, стигла је 21 иницијатива за покретање прекршајног поступка од надлежних пописних комисија, потврђено је за "Новости" у РЗС.

НЕУБЕЛЕЖЕНО 200.000 ГРАЂАНА: Новости истражују које су последице различито мотивисаних бојкота пописа становништва

Постпописне анкете до 11. децембра, Фото С. Б.

У Заводу очекују да ће тај број бити већи. Ипак, оно што више забрињава, то је број оних који званично нису одбили да буду пописани, али су попис вешто - избегли.

Уколико таквих буде мање од два одсто, како кажу демографи, то неће утицати на нашу, не баш веселу, статистичку слику. Ако, међутим, премаши тих два одсто, у питање ће бити доведена тачност резултата пописа, а то би могло да се одрази на планирање јавних политика и услуга, и градњу инфраструктуре, као што су путеви, вртићи, болнице...

- На прошлом попису обухват непописаног становништва био је око два одсто, што не делује много кад кажете у процентима, али није мало кад знате да је то око 150.000 становника - каже демограф Петар Васић.

- Постпописна анкета, која траје до 11. децембра, показаће колико оријентационо људи није пописано. Према ономе што чујем са терена, могло би да буде око 200.000 непописаних.

Петар Васић, Фото В. Црњански

Васић верује да су за овај пропуст криви и грађани и пописивачи. Све време на друштвеним мрежама били су активни тзв. бојкоташи, пласирајући различите теорије, које су се свеле на једно: да ће наши подаци бити злоупотребљени! И док су једни тврдили да ће сви детаљи отићи у ко зна чији софтвер, пошто попис суфинансира ЕУ, други су прецизирали да ће доћи у руке порезника. Од овога су се нарочито уплашили станодавци, па су многи станарима забранили да пописивачима отварају врата.

И џаба се оглашавао Републички завод за статистику, тврдећи да пописне податке не сме да користи ниједан други орган, да су криптовани и добро чувани, и да је софтвер домаћи, и даље је било оних који су одбијали да отворе врата или дају матични број.

- Људи који ЈМБГ остављају на сваком кораку, одбијали су да га дају пописивачима - коментарише демограф Иван Маринковић.

- Цела та ситуација и теорије завере показале су нашу непросвећеност и подложност манипулацији. Људи су ширили најневероватније гласине: од тога да никада није било пописа и да је ово нека "Вучићева ујдурма", иако се зна да пописе имамо на 10 година, до тога да се "пумпа" број становника "преко оних из иностранства".

Како каже, ситуација је алармантна и без теорија завере, јер нас је од прошлог пописа, само на основу виталне статистике, мање за 471.000. Толико је људи више умрло него што се родило. Зато није било потребе избегавати попис.

Васић додаје да ће за евентуално велики необухват подједнако, ако не и више, бити криви и пописивачи.

- Знам пуно људи које пописивачи нису нашли, а да им нису оставили никакву поруку.

Љиљана Ђорђевић, Фото Принтскрин ТВ Пинк

Многи пописивачи су одустали, па су други повучени из унутрашњости. Због свега тога је попис оволико трајао. Прошли је трајао две недеље, плус још седам дана продужетка. Сада је попис трајао месец и по дана!

Уколико не будемо знали иоле тачне резултате пописа и да ли су међу непописанима припадници већинског или мањинских народа, старији или млађи, ниско или високообразовани, да ли су сконцентрисани по целој земљи или у Београду, нећемо знати где су нам потребне школе, а где домови за старе, колико је припадника мањина и где треба појачати подстицајне мере.

РЕГИСТАР

ДЕМОГРАФ Маринковић каже да прецизан број становника може показати само регистар становништва, какав нпр. има Словенија. То је централизована база података, у коју се уносе измене на годишњем нивоу. Са базом су повезане различите институције. Овакви регистри су скупи, али ће их у перспективи имати све земље, па вероватно и наша.

НАЈСПОРНИЈИ КВАДРАТИ

ЉИЉАНА Ђорђевић из РЗС додаје да нам попис служи и да упоредимо податке са другим земљама или претходним пописима:

- Из постпописне анкете видећемо и обухват и квалитет података. На прошлом попису најмање тачни су били подаци о броју соба и квадратури стана. Најчешће обухват није потпун у великим градовима, па смо и сад имали проблем са станодавцима и подстанарима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (3)

ЈЕЗИВО: Хиљаде усташа дошло на Хрватска - Италија! И жене, и старци, сви певају страшне стихове!