ВУЧИЋ УПУТИО САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРТИ НОГА: "Његове поруке остају уклесане у национално биће нашег народа"

Танјуг

28. 11. 2022. у 11:03

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти песника Рајка Петрова Нога, члана Удружења књижевника Србије и Академије наука и уметности Републике Српске.

ВУЧИЋ УПУТИО САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРТИ НОГА: Његове поруке остају уклесане у национално биће нашег народа

Фото: Танјуг

- Са тугом сам примио вест о смрти песника Рајка Петрова Нога, човека и патриоте који је на трагу Дучића и Кочића исписао неке од најлепших и најупечатљивијих стихова у опису нашег националног духа и страдања - написао је председник Србије у телеграму саучешћа.

Наводи да је Петров Ного "потекао са крша који памти најкрвавији период наше историје у 20. веку, тај исконски набој српског пркоса и опстанка на јединствен начин преточио у бројне књижевне форме".

- Наш народ западно од Дрине, од Крајине до Републике Српске, увек је имао највећу подршку у Ноговом стиху и речи. Његова перцепција стварности као одраза никада зацељених рана прошлости, верно је одсликавала наш етос и карактер, идеале и националне заносе, сву дубину патње и праштања, али и уздизање након падова и разочарања, пораза и бола. И управо је тај епски набој, тако моћан у његовом песничком изразу, био подстрек нашем народу у најтежим тренуцима, којих је било тако много у савременој историји - навео је Вучић.

Председник је навео да је Петров Ного увек био уз свој народ, да је "пламен његове речи жестоко уносио охрабрење и наду, враћајући свако наше посрнуће на пут духовне победе, на предачку стазу којом је одувек било најтеже ходити и којом су ишли само они најхрабрији и најпоноситији међу нама".

- Његове поруке остају уклесане у национално биће нашег народа, као вечита архетипска искра слободарства и хероизма која ће наставити да инспирише и будуће нараштаје - саопштио је Вучић, изразивши дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Ногове речи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (3)

ПАНИКА НА ЕУРО 2024: УЕФА увела ванредне безбедносне мере