ПРОФЕСОРКА СЕ ПРИКЉУЧУЈЕ ПОСТУПКУ ПРОТИВ НАСИЛНИКА: После инцидента у Трстенику свакога дана нови напади на вршњаке и просветне раднике

Е. В. Н.

26. 11. 2022. у 10:30

У ТЕХНИЧКО-саобраћајној школи у Владичином Хану у току полагања теста за возаче Б категорије, седамнаестогодишњи ученик трећег разреда, згужвао је папир са задацима и бацио га професору у лице упутивши му низ претњи - потврђено је "Новостима" у Вишем јавном тужилаштву.

ПРОФЕСОРКА СЕ ПРИКЉУЧУЈЕ ПОСТУПКУ ПРОТИВ НАСИЛНИКА: После инцидента у Трстенику свакога дана нови напади на вршњаке и просветне раднике

Фото Shutterstock

По налогу тужиоца обављен је разговор са свим члановима испитне комисије, а затражено је и прибављање извештаја од директора и педагога школе, као и узимање видео-записа са сигурносних камера. Наложено је да се у присуству родитеља саслуша ученик, као и да се о догађају обавести Центар за социјални рад у Владичином Хану.

То међутим није једини ексцес међу младима који се догодио у Врању - у Економско-трговинској школи ученици прве године грубо су шутирали једно друго, због чега је покренут васпитно-дисциплински поступак. Реч је о девојци и младићу чији је вербални сукоб претворен у међусобно грубо шутирање.

Јелена Тасић, педагог школе, каже да су предузете све мере, разговарано са децом и родитељима и биће одржан васпитно-дисциплински поступак јер ово спада у трећи ново насиља.

- У школи не постоји толеранција на насиље, поступили смо на овај начин јер су деца већ под појачаним васпитним надзором. Невероватно је што они на то уопште не гледају као на насиље - каже Јелена Тасић.

Случај измицања столице професорки Техничке школе у Трстенику и кажњавања одговорних - дечака Н. Ж. (17), који је у средишту инцидента, М. М. (18), који је снимао инцидент и И.К. (17), који се исписао из школе - међутим, карактеришу различити покушаји да се васпитно-дисциплински поступак минира.

Фото Фејсбук

Родитељ једног од ученика, виновника инцидента, наводно најављује - тужбу против школе.

- Имали смо код ученика И. К. (17), који је снимао инцидент у учионици, исписивање из школе дан пре доношења одлуке Наставничког већа - наводе саговорници "Новости". - За њега је предложено искључење, али је чињеница да ће се према Правилнику о васпитно-дисциплинској и материјалној одговорности ученика, предлог уколико се усвоји, само навести у преводници.

Овом покушају врдања од казне, претходила су још два слична. Отац малолетника Н. Ж. (17), ученика који је измакао столицу професорки Марији Стевановић, приложио је медицинско мишљење о психичким тегобама свог сина, а потом је обавестио школу да не може да присуствује заседању дисциплинске комисије, јер мора да буде у болници.

- Више јавно тужлаштво већ поступа по предмету, а професорка је позвана да одговори на питање да ли се прикључује поступку, одговорила је потврдно - открива извор "Новости" из истраге.

Стручњаци истичу да ће избацивање двојице ученика који су насрнули на професорку изазвати код њих још већи револт према средини у којој живе и уче. Тај чин ће, можда, заштити другу децу и наставнике, али ће ове ђаке обележити за читав живот. Уместо казне, њима је била потребна психолошка помоћ, а помоћ је била потребна и породицама, јер очигледно је да ту нешто "не штима".

Фото Ј. С.

ДЕЧАКА ШУТИРАЛА СЕДМОРИЦА

УЧЕНИК седмог разреда основне школе "Иван Гундулић" у Новом Саду, лакше је повређен у нападу који се у четвртак, после наставе, догодио ван школског дворишта. Седмак је нападнут на улици у новосадском насељу Подбара. Полиција је обавестила Више јавно тужилаштво.

Како је испричала његова мајка, у поподневним сатима њеног сина је напала група од седморице дечака, од којих шесторица похађају средњу школу, а један тринаестогодишњи са седмаком иде у исти разред.

Према њеној изјави, дечака су ударали и шутирали у главу. На улици га је пронашао брат и довео кући. Дечак је имао подливе и цурила му је крв из носа. У Хитној помоћи су установили да има лакше повреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (8)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени