ЗАВРШИО У ДОМУ ЈЕР ГА ЈЕ ПРИЈАВИО - ОТАЦ: Где је нестало поштовање норми и васпитање и зашто родитељи данас правдају своју децу - насилнике

С.Бабовић

26. 11. 2022. у 19:34

КОЛИКО данас родитељи на све могуће начине покушавају да њихова деца, са очигледно проблематичним понашањем, избегну казну, видело се на примеру инцидента у Техничкој школи у Трстенику, где су спремни да обезбеде медицинска уверења, здравствена оправдања, брзо испишу сина из школе, а све како би предухитрили санкције.

ЗАВРШИО У ДОМУ ЈЕР ГА ЈЕ ПРИЈАВИО - ОТАЦ: Где је нестало поштовање норми и васпитање и зашто родитељи данас правдају своју децу - насилнике

Foto:S.Babović,arhiv VP dom

Некада није било тако. Павла Милошевића(17), првог штићеника Васпитно - поправног дома у Крушевцу, 1947.године, пријавили су управо родитељи.

У досијеу бр. 1 у овој установи,где већ 75 година малолетне деликвенте изводе на прави пут, стоји да је тада 17.-годишњи младић завршио "иза решетака", јер је украо очев двоглед. И тај отац је сматрао да се ни из породице ствари не смеју узимати без питања и дозволе. И нису били једини.

Малолетници из целе бивше СФРЈ пристизали су у Крушевац да се “науче реду”. Неке од најстаријих станара установе до капија су довезили лично чланови породице – фијакером.

- Годинама по оснивању институције, слата су деца због крађе намирница, спортских реквизита, слаткиша. Била су то деца из окрњених породица, без правих примера да се угледају. Све до 1977.године прошло их је чак 7.500 - записано је у Монографији ВП дома.

Принцип преваспитавања је био налик данашњем: школа, радна акција, спорт, корисне ванзаводске активности. Штићеници су учествовали у радним акцијама, копали водоводне канале на Багдали, пошумљавали голети. Многи су постали људи након тешке борбе. 

Жарко Антић, чувени управник ВП дома од 1975. до 1992. године, посведочио је својевремено за "Новости" да је рад са маллолетницима изискивао темељну припремљеност, знање и искуство.

- Кључ у раду је био да се малолетницима приступа с мером, у зависности од личности, а тај рад подразумевао је предузимање мера васпитања, образовања, оспособљавања– предочовао је за "Новости" легендарни управник Жарко Антић. - Бити хуман, али не и болећив. То је био прави рецепт.

Боравак у ВП дому многима је променио живот. И о тим позитивним променама најбоље сведоче бројна писма захвалности васпитачима. Бивши штићеник М.К,звани Лајка, због преступао је био у ВП дому од 1961.до 1965.године. Ту је учио за бравара, металоглодача, фризера, пекара и лимара. По изласку на слободу, одселио се у иностранство, тамо је радио и зарадио лепу пензију. У тестаменту је сву мајсторску опрему завештао ВП дому, јер су му помогли да заради за добар живот. Његова удовица је пре седам година дошла из Франкфурта и испунила Лајкину жељу: занатску опрему донела је у Крушевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (7)

МИХИН БРАТ ОТКРИО: Зашто Аријана није дошла у Београд - ко ће од Синишине породице бити на трибинама