СВЕШТЕНИКУ ИЗГОРЕЛА КУЋА, ИКОНЕ ОСТАЛЕ НЕТАКНУТЕ: “Бог нам је даo снагу да издржимо” (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

26. 11. 2022. у 08:00 >> 12:56

ЗА само једну ноћ пензионисани свештеник Драгиша Стојадинов из Вршца, који је Богу служио тачно пола века, остао је готово без свега материјалног што је са супругом Славицом створио.

СВЕШТЕНИКУ ИЗГОРЕЛА КУЋА, ИКОНЕ ОСТАЛЕ НЕТАКНУТЕ: “Бог нам је даo снагу да издржимо” (ФОТО)

Фото Ј. Ј. Баљак

Њихов породични дом у Дворској улици, уз сам поток Месић, потпуно је изгорео у ноћи између 16. и 17. новембра, када је дошло до стравичне експлозије плина.

Од силине детонације на кући су попуцали сви прозори, а ролетне одлетеле стотинак метара даље. Каратаван и зидови од набијача су се обрушили. Ватра је муњевито гутала све пред собом. Само Божјом вољом свих петоро укућана - свештеник, супруга, син, снаја и петогодишњи унук, преживели су ту страшну несрећу. Повреде је задобио само његов син Дејан, који се због опекотина другог и трећег степена по лицу и телу и даље налази на лечењу у Београду, али није животно угрожен.

- Све је ово од Бога. Спустио је на нас једно велико искушење, али нам је дао и неку надљудску снагу да у овоме истрајемо. Ја, као шећераш, прстима не могу ни штипаљку да стиснем, а те ноћи, када ме је страшан прасак пробудио из сна, успео сам сам да извучем сина из рушевина. Био је скроз прекривен шутом. Додатну снагу дао ми је и вапај унука, који ме је молио да му спасем тату - склопљених очију и тешког даха прича нам отац Драгиша.

Дом у Дворској улици, Фото Ј. Ј. Баљак

Већ следећег јутра, родбина, пријатељи и верници које је крстио, венчао или речима утехе најмилије им сахранио, ујединили су се да му помогну. Одмах су на његово име отворили наменски рачун за прикупљање средстава и засукали рукаве да сто година стару кућу, којој није било спаса, сруше.

- Имам само једног сина, јер Бог није хтео да супруга и ја имамо више биолошке деце, али духовне деце имам толико да им не знам број. Свакодневно они сами долазе на мој порушени кућни праг и нуде помоћ. Од те радости ноћу плачем, јер схватам колико сам богат човек - измамио му се, на тренутак, осмех на лицу.

Иако нарушеног здравља, отац Драгиша и по киши и по ветру надгледа како му добри људи, о свом трошку, руше изгорело огњиште. Свака цигла отела је по један уздах из његових груди. Сачуване су само зидине двеју малих соба, кухиње и купатила, које је свештеник пре десетак година дозидао од чврстог материјала. У плану је да се управо те уништене просторије што пре оспособе, како би ту могао да презими са тешко болесном супругом.

- Потребно је да се стави нови кров, након чега ћемо кренути са унутрашњим радовима.

Ватра је прогутала дом свештеника, Фото приватна архива

Даће Бог да нас седморо Стојадинова, укључујући и двоје унучади из синовљевог првог брака, заједно дочекамо Бадње вече у својој кући - помолио се отац Драгиша, који се са породицом тренутно скућио код рођака.

Верници истовремено планирају да до улице подигну зид од сипорекса, а темељ старе куће избетонирају, како би му једног дана ту саградили нови дом.

ИКОНЕ ОСТАЛЕ НЕТАКНУТЕ

ПОЖАР је Стојадиновима уништио готово све, али, чудом, не и бројне иконе. Оне су остале нетакнуте. Нису чак ни пале са зида, а било их је, каже свештеник, преко 50.

- Све их је Господ заштитио на исти начин. Спустио је ригипс преко целог зида на ком су биле окачене и није им дозволио да изгоре. Ни уља на платну великих димензија нису оштећена, нити је стакло разбијено са "Тајне вечере". Због тога сам веома срећан, јер смо и супруга и ја веома везани за њих - сведочи отац Драгиша.

Фото Ј. Ј. Баљак

РАЧУНИ ЗА ПОМОЋ

РАЧУН за прикупљање новца за обнову свештеникове куће је 160-6000001543283-10.

Прикупљају се средства и за даље лечење његовог сина, који је задобио тешке опекотине.

Уплате се врше на наменски рачун 250-1480018151200-41. Јавили су се и потенцијални донатори коже, којима се породица неизмерно захваљује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (2)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?