ПАНТЕР ЗАМЕО ТРАГ: Потрага за зверком виђеном пре десетак дана у околини Апатина још није обустављена

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 11. 2022. у 07:20

ПОТРАГА за пантером, виђеним пре десетак дана у околини Апатина, није обустављена, а све надлежне службе још су у приправности, па ако буде негде опет виђен да наставе да га траже.

ПАНТЕР ЗАМЕО ТРАГ: Потрага за зверком виђеном пре десетак дана у околини Апатина још није обустављена

Фото: Профимедиа/Илустрација/Фејсбук/Fülöp Róbert

Те вести, међутим, нема, па је питање је ли пантер замео траг или га је уопште било.

- У контакту смо барем једном дневно са полицијом у Апатину, али ништа опипљиво до нас није дошло - каже Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара за инспекцијске послове.

- У приправности су и оператери дрона, као и колеге из зоолошког врта. Сви чекамо да неко пријави нешто, наравно чију аутентичност можемо да потврдимо. Ако се то деси, одмах крећемо на терен. Две недеље пре појављивања снимка, до нас су стизала сведочења у која може, а не мора да се поверује, као и слике са нетипичним траговима за које не може да се потврди аутентичност нити да се на основу њих утврди о којој животињи је реч. То су били трагови са испруженим ноктима, прилично великим, а дивље мачке не ходају тако, осим кад се спремају за напад.

Међутим, 12. новембра појавио се снимак који је начинио старији брачни пар гостију у Бањи Јунаковић. За њега је полиција утврдила да је аутентичан. Због узнемирења јавности, екипе су одмах изашле на терен.

- Снимак је дискутабилан, начињен телефоном са стотинак метара и на њему се види већа мачка. Нисмо смели да га одбацимо. Два дана смо "чешљали" терен дроновима, камерама високе резолуције и пешке. И, нисмо нашли никакве трагове пантера - додаје Ивановић.

- Горње Подунавље, специјални резерват природе, је велики и захтеван терен, на коме се смењују равница и шума, испресецан каналима за наводњавање и природним водотоковима. А, пантер је дивља животиња која не прилази радо људима и, ако је ту, не знамо како ће се понашати у несвојственој животној средини.

Осим ниске температуре (око минус пет степени), како каже инспектор, пантер ограничења нема.

- Ни Дунав, природна граница између Србије и Хрватске, није му нека препрека. Може врло лако да је преплива. Будући да је и са друге стране резерват, а прва насељена места тек Вуковар и Ердут, онда га је тешко и тамо пронаћи - објашњава Ивановић.

НЕЛЕГАЛНА ТРГОВИНА НА ТРОМЕЂИ

БУДУЋИ да је виђен у региону тромеђе Србије, Хрватске и Мађарске, индиције су да је реч о нелегалној трговини и да је пантера неко приликом транспорта испустио или му је побегла.Шверц дивљих животиња није реткост, а последњи случај заплене био је крајем јула када је у Суботици пронађено младунче лава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

АНТИСРПСКО ОРГИЈАЊЕ НА ЕУРО 2024: Меч Хрватска - Албанија одигран у сенци невиђених скандала! (ФОТО/ВИДЕО)