НЕМА ВИШЕ ВАГЕ ЗА МЕРЕЊЕ ВЕШТИЦА: Код Бачког Петровца постојао је несвакидашњи обичај за будуће невесте (ФОТО)

Љ.П.

16. 11. 2022. у 17:07

СРЕДИНОМ деведесетих година прошлог века, у Кулпину код Бачког Петровца, уведен је био обичај да пре венчања, младожења да би био сигуран да у кућу не доводи вештицу, млада се пре венчања подвргне мерењу на ваги, са сирковом метлом у руци.

НЕМА ВИШЕ ВАГЕ ЗА МЕРЕЊЕ ВЕШТИЦА: Код Бачког Петровца постојао је несвакидашњи обичај за будуће невесте (ФОТО)

ФОТО:Приватна архива

Уколико би јој тежина прелазила 53,95 килограма, утврђује се да невеста није вештица  и не може да полети. О томе је, наравно, добијала  званичан серфикат.

- Све је ово, наравно, обична шала - објашњавао је тада за "Новости" др Веселин Лазић, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, један од иницијатора мерења са метлом. - Идеја је потекла од др Јаноша Берењиа, који је као стручњак за сирак, путујући по свету, посетио музеј у Оудеватер у Холандији, где су некада давно, девојкама сертификатом потврђивали да нису вештице. Донео је примерак сертификата 1994. године  и испричао нам као занимљивост. У шали смо предложили да тако нешто учинимо и у Кулпину.

Људи из Музеја пољопривреде у Кулпину  нису били сигурни како да саопште свој необичан предлог, плашећи се реакције будућих невести, али и њихових родитеља. Када су из месне заједнице Кулпин замолили да им у Музеју уступе велику свечану салу за венчања, предложено је да се у свадбени церемонијал  укључи и мерење невесте са сирковом метлом, како би се утврдило да ли је вештица или не.

Матичар је преузео обавезу да будућим супружницима објасни и пита их да ли желе овај сертификат. Много њих је  прихватило ову занимљивост, која је, сасвим сигурно, доприносила бољем расположењу гостију.

Прво венчање са "са мерењем" невесте  било је почетком марта 1995. а до краја те године издато је осам сертификата. Све невесте су добиле потврду да нису вештице, а младожења гаранцију да ће млада бити добра и вредна.

После кратког времена, како објашњава Филип Форкапић, кустос и музејски саветник у Музеју пољопривреде у Кулпину, од овог обичаја се одустало, јер се дешавало да  се не схвати да је реч о мшали, па је било случајева да су девојке исмевали.

- Било је заинтересованих да  добију  бланко овај сертификат, и имамо  још један или два - објашњава Форкапић, додајући да мерења са сирковом метлом више нема. - У Музеју чувамо  стару и нову верзију сертификата.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ПИЛОТ ДЕЛИЋ О ПОГИБИЈИ БРАЧНОГ ПАРА: Трагедија приликом полетања, авион скроз изгорео - не памтим кад се слично десило