ПАНТЕР СЕ ДОБРО САКРИО У ШУМИ: Потрага за дивљом животињом у околини Бање Јунаковић код Апатина још није дала резултате

Ј. Л.

14. 11. 2022. у 07:00

ПОТРАГА за зверком налик на пантера, чији се снимак ових дана појавио, настављена је и јуче у околини Бање Јунаковић код Апатина.

ПАНТЕР СЕ ДОБРО САКРИО У ШУМИ: Потрага за дивљом животињом у околини Бање Јунаковић код Апатина још није дала резултате

Екипе припремају дрон са камером, Фото Ј. Л.

Претрага терена вршена је термовизијским камерама на дроновима, али током дана животиња није примећена.

- Нисмо уочили животињу каква се појављује на снимцима. Од свих људи који су говорили да су га видели, само две особе су могле то са сигурношћу да потврде - каже Немања Иванов, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.

Оно што је најважније, како кажу надлежни, околина Бање Јунаковић је безбедна, а претрага за животињом ће се наставити.

Иначе, у суботу се појавио снимак животиње налик зверкама из породице мачака у непосредној близини Бање. Било је тврдњи и да је ушла у бањски круг али се то није догодило. Без обзира на то, завладао је страх међу мештанима Сонте, Пригревице и околине.

Када пантер буде откривен на сцену треба да ступе стручњаци из Зоолошког врта Палић, који имају најсавременије средство за омамљивање животиња. Ако им то пође за руком, звер ће бити пребачена и збринута на Палићу.

Терен који се претражује погодује боравку овакве звери, јер има довољно вегетације и дивљачи, а нема природних непријатеља. Оно што надлежнима отежава задатак је чињеница да је велика мачка врло покретна животиња и да током ноћи може да пређе и до 30 километара.

У акцији учествују и ловочувари из "Војводинашума" који познају терен, као и полицијски службеници из Апатина. Све се одвија под надзором кризног штаба у који ће се, у случају потребе, укључити и представници ловачких удружења.

Фото Ј. Л.

Сви који су укључени у потрагу надају се да ће звер остати у овом подручју у којем је примећена, и да неће отићи у горње Подунавље, јер је тај терен много тежи за лоцирање животиње.

Општина Апатин у суботу је упутила упозорење грађанима да не се не крећу подручјем у којем је примећен пантер, јер се ради о непредвидивој дивљој животињи. Том приликом је апеловано да уколико неко уочи животињу одмах обавести најближу полицијску станицу.

Шумарско-ловна инспекција такође је обавестила ловачка удружења да обрате пажњу на безбедност и да се не иде у појединачни лов, како се не би десили неки нежељени догађаји.

БЕКСТВО

ПО свему судећи, звер која данима лута по Војводини је побегла из заточеништва у Мађарској, из места које је близу границе са Србијом. Није познато кад и како је она прешла у нашу земљу, где се одомаћила у подручју Апатина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (7)

ЗНАМ ШТА ЈЕ ПРОБЛЕМ Цеца има поруку за Пиксија пред меч одлуке: Водила сам фудбалски клуб