НА СТОЛУ НАЈЧЕШЋЕ ПАРИЗЕР И ТЕСТО: Како се храни најстарија популација и колико на њихов јеловник утиче кућни буџет
ОМИЉЕНА храна српског пензионера су паризер, тесто и сир, јер се лакше жваћу, а кад има пара није лоша ни сланиница и, наравно, сарма.
Много је разлога зашто се популација старија од 65 у великом проценту храни нездраво, а један од њих јесу мале пензије. Али, не само оне.
- Због смањивања чула, па и чула укуса, умањује се осећај глади - каже проф. др Нађа Васиљевић, супспецијалиста исхране у Саветовалишту за дијететику Института за хигијену Медицинског факултета у Београду.
- Многи управо због тога воле зачињену храну, што може бити јако лоше због њихових хроничних болести. Позната је и анорексија старих, пошто губе апетит због проблема са жвакањем и гутањем, па се оријентишу на мекше намирнице. Често месо замењују тестом, а онда долази до смањења нивоа гвожђа у организму.
Паризер, како примећује наша саговорница, воле јер је јефтин, мекан и укусан, а укусан је због великог процента нездравих масти. Из истог разлога многи једу пуномасан сир иако је за њих много здравији млад.
- Имала сам старијег пацијента са два бајпаса, хипертензијом, вишком тежине, дијабетесом, коме су омиљене намирнице биле кобасице. Када сам рекла да уместо њих узме сир, као из топа је рекао: "Може, али само пуномасан!" - каже наша саговорница, и додаје да је јако важно да људи у трећем добу конзумирају здраве протеине, јер су им они неопходни за очување мишићне масе.
Временом, мишићна маса код човека опада, акумулирају се масне наслаге, посебно ако се људи не крећу и то може бити окидач за разне болести и погоршање хроничних, нарочито хипертензије. Др Васиљевић препоручује редован унос омега три киселина, кроз рибу, два до три пута недељно, витамина Д и Б12, који не само да јача нервни систем, већ и поспешује сексуалну функцију, веома важну за самопоуздање:
- Особа уопште не мора свакодневно да једе месо, за дневни унос протеина довољно је и једно кисело млеко или кришка сира. Квалитет протеина из риба је такав да јача мишићну масу и снагу. Може и конзерва туњевине, али у њој је мања количина омега три киселина и витамина Д. Најгори извор протеина је сухомеснато. Добро је и беланце јајета, а воће треба јести умерено, због дијабетеса, довољно је 150 до 200 грама дневно.
Нутрициониста Јасна Вујичић објашњава да са старењем све више осећамо проблеме у функционисању организма, ћелије се спорије деле и постоји велики оксидативни стрес који ствара слободне радикале, а они неповољно утичу на све органе, ткива и ћелије. Као резултат тога слаби нам вид, слух, мирис, укус, осећај равнотеже, а смањује се и број неурона, што утиче на смањење интелектуалних, когнитивних функција.
Ове чињенице не можемо да променимо, али на квалитет живота можемо да утичемо уколико водимо рачуна о исхрани.
- Када уђу у неке године људи се или угоје или смршају. Уколико је исхрана неадекватна, а кретање минимално, гоје се и повећава им се ризик од артеросклерозе и дијабетеса типа 2.
С друге стране, много је већа вероватноћа да ће смршати, што неретко прати летаргија, дисоријентација у простору и губитак апетита или чак и болест.
И Вујичићева је сагласна да пензионери немају довољна примања за квалитетнију и нутритивно вреднију храну, али и апетит смањују и неки лекови које узимају. Многи прескоче по један оброк из заборавности, због депресије, проблема са зубима и протезама, самоће и опште слабости. Доказано је да старији боље једу у друштву, поготово деце и унука, него сами.
Многима је цео спектар намирница недоступан, јер имају потешкоћа са отварањем конзерве, гуљењем воћа, стајањем поред шпорета док се јело кува...
- Многе болести које се јављају код старијих резултат су неодговарајуће исхране.
Кардиоваскуларне и цереброваскуларне болести, дијабетес, остеопороза и канцер најчешће погађају управо старију популацију и сви су везани за исхрану. Масна храна се може повезати са раком дебелог црева, панкреаса и простате. Фактори ризика оболевања срца и крвних судова расту са порастом крвног притиска, масноћа у крви и променама на крвним судовима током старења.
БЕЛИ ЛУК ОБАВЕЗАН
ОД зачина Вујичићева препоручује нарочито бели лук, који побољшава укус хране, али и циркулацију и имунитет. Од чајева је добар зелени чај, који је пун антиоксиданаса, а довољна је шољица дневно.
РИБУ ЈЕСТИ ТРИ ПУТА НЕДЕЉНО
СТАРИЈИМ грађанима препоручују се намирнице богате антиоксидансима (бета каротен, витамини Ц и Е, селен и цинк), здравим мастима (семенке, језграсто воће, маслиново уље, путер од кикирикија, тахини), интегралне житарице (интегрални пиринач, хлеб од интегралног брашна пшенице, ражи, јечма или пахуљице), свеже воће и поврће, јогурт, кисело млеко и млади сир. Од меса - пилетину, јунетину, ћуретину и телетину и обавезно три пута недељно рибу.
СТЕПА КОД ЈЕДРЕНА ОСВЕТИО УГЉЕШУ И ВУКАШИНА: Пре 85 година у Чачку преминуо војвода Степа Степановић, велики српски војсковођа
БРИЖЉИВО упаковане две нагореле воштанице и једна раскошна османска сабља пронађене у скромној соби Степе Степановића после његове смрти 27. априла 1929. откриле су да велики војсковођа није сматрао победе на Церу и Солунском фронту најважнијим биткама које је водио, већ освета средњовековних српских витезова изгинулих у Маричкој бици.
28. 04. 2024. у 06:30
РЕЗОЛУЦИЈОМ О СРЕБРЕНИЦИ ПРИКРИВАЈУ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Немачка историјски фалсификат потура на годишњицу ослобођења Дахауа, фабрике смрти
НЕМАЧКА која је главни спонзор сарајевске „Резолуције о Сребреници“ покушава да прогура тај цинични историјски фалсификат кроз Генералну скупштину УН у време једне трагичне годишњице, ослобођења концентрационог логора Дахау, неспорног сведочанства о највећем геноцидном програму у историји човечанства чији је аутор – Немачка.
28. 04. 2024. у 07:00
ИЗБАЦИО ЈЕ ИЗ СТАНА ЗБОГ ДРУГЕ: Како је пукла веза Катарине Радивојевић и Оливера Мандића
ЊИХОВА десетогодишња веза се расула у парампарчад кад се у животу Оливера Мандића појавила 22 године млађа дама.
28. 04. 2024. у 12:13
Коментари (0)