БЕОГРАДСКЕ СТАЗЕ СТРАДАЊА: На мапи будућих школских екскурзија биће и места масовних убистава Јевреја, Рома и Срба у престоници

Р. ДРАГОВИЋ

27. 10. 2022. у 08:44

СТАРО сајмиште, Бањица, Топовске шупе на Аутокоманди и Јајинци - топоними су стазе бола и страдања којима је од 1941. до 1944. године прошло више десетина хиљада Јевреја, Рома и родољуба који су убијени током окупације.

БЕОГРАДСКЕ СТАЗЕ СТРАДАЊА: На мапи будућих школских екскурзија биће и места масовних убистава Јевреја, Рома и Срба у престоници

Старо сајмиште биће меморијални центар, Фото З. Јовановић

Ова места - недалеко од строгог центра Београда - живо су сведочанство окупаторских злочина која и данас опомињу на бестијалност Другог светског рата.

То је и разлог што су се ове београдске локације нашле у оквиру иницијативе Музеја жртава геноцида, која је упућена Министарству просвете у циљу едукације ученика основних и средњих школа о свеукупном ратном страдању током Другог светског рата. Овај предлог упућен је Министарству просвете и очекује се да буде усвојен, пошто прође прописану процедуру. Ђаци из свих крајева Србије у оквиру ђачких екскурзија и едукативних излета отиснуће се ка више десетина локација на којима је страдао наш народ.

На овим аутентичним местима деца би стекла живу импресију о размерама страдања, које би у комбинацији са школским градивом, најмлађима пружало неопходну дозу знања о почињеном геноциду над нашим народом.

Прва стрељања у Јајинцима, Фото Википедија

Не постоји ниједан озбиљан аргумент, и мимо иницијативе Музеја геноцида, да школарци не обилазе београдску "стазу страдања". Овим путем без повратка прошло је око 11.000 Јевреја - готово целокупна јеврејска заједница која је пре немачке окупације живела у Београду, као и велики број Рома. У логорима на Бањици тамновало је и више хиљада заробљених пропадника НОВ, Равногорског покрета, комуниста и антифашиста. Највећи број њих свој живот је окончао као жртва масовних стрељања у Јајинцима.

Непосредно после уласка у Београд, Гестапо је приступио мерама које су водиле ка "коначном решењу јеврејског питања". Одмах по доласку Немаца у Београд, јеврејска имовина је опљачкана, а уведене су мере - попис, обележавање жутим тракама, откази, принудни радови.

Наредбом војног заповедника за Србију 30. маја 1941. године, Јевреји су стављени ван постојећих закона, а крајем јуна издате су прве наредбе о стрељањима као одмазда за диверзије у граду. До октобра исте године, спроведено је интернирање Јевреја мушкараца старијих од 14 година у сабирни логор Топовске шупе и логоре смрти Бањица и Сајмиште.

До краја 1941. године готово сви су стрељани. Жене и деца интернирана су 8. децембра на Старо сајмиште, да би до маја 1942, сви преостали Јевреји, мушкарци, жене и деца, такође, били стрељани.

Озлоглашени логор Бањица основан је 5. јула 1941. на иницијативу немачких окупационих органа који су имали извршну власт над логором, а којима је помагала домаћа Специјална полиција. Први заточеници су дошли четири дана касније, а кроз логор је, према званичним проценама на основу сачуваних књига, прошло близу 24.000 људи, највише Срба, док је убијено око 4.200 затвореника.

Највећи део логораша са Аутокоманде, Сајмишта и Бањице окончао је живот у Јајинцима - највећем месту егзекуције у окупираној Србији. На овом месту нацисти су од лета 1941. до јесени 1943. године убили најмање 80.000 мушкараца, жена и деце. Да све буде горе, Немци су у Јајинцима спровели и систематско уништавање посмртних остатака стрељаних Срба, Јевреја и Рома. По наређењу окупаторских власти од краја 1943. до октобра 1944. године тела закопаних плански су ексхумирана, а потом спаљивана, како би се уништили трагови злочина.

ДУШЕГУПКА - КАМИОН СМРТИ

ТОРАЊ на некадашњој централној хали на Старом сајмишту постао је симбол страдања у Београду током Другог светског рата. На београдској левој обали Саве, одлуком немачких окупационих власти, формиран је логор смрти намењен смештању Јевреја, пре егзекуције.

После 1942. он је имао карактер прихватног логора за заробљенике и политичке противнике, који су одатле упућивани на принудни рад. Са Сајмишта је ка Јајинцима свакодневно возио и специјални камион смрти - душегупка, у коме је гасовима угушено око 8.000 Јевреја и 500 партизана и осталих антифашиста.

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма