ЗА 75 ДАНА ПОБИЛИ 35.000 ЦИВИЛА: Тамну страну оличава злогласни генерал Франц Беме, а светлу Диана Будисављевић

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

06. 10. 2022. у 11:22

У ИСТОМ простору где је, у фебруару 1946, суђено највишим официрима Вермахта за ратне злочине почињене на тлу Југославије у Другом светском рату (зграда Кинотеке у Узун Мирковој улици у Београду), у среду је премијерно за српску публику, први пут ван Аустрије, приказан филм "Два лица рата" Зорана Добрића, у продукцији аустријске државне телевизије ОРФ.

ЗА 75 ДАНА ПОБИЛИ 35.000 ЦИВИЛА: Тамну страну оличава злогласни генерал Франц Беме, а светлу Диана Будисављевић

Фото: Архива

Прво лице рата је црно и симболизује га генерал Франц Беме, којег је Хитлер лично поставио за главнокомандујућег окупационом зоном у Србији и који је за само 75 дана командовања одговоран за стрељања готово 35.000 људи. Друго лице је бело, лице Диане Будисављевић, која је спасла хиљаде српске деце из усташких логора у НДХ.

Мало се зна да су масовна стељања у Србији 1941. махом починили Аустријанци, којих је било око две трећине у командном и војном кадру Вермахта на овом простору. Учествовали су у стрељањима у Крагујевцу, Краљеву и Драгинцу, где је убијено више од 3.000 људи, од чега 305 деце до 10 година. Само Само у Цикотама њих 183!

Зоран Добрић, Фото приватна архива

Зоран Добрић

- Генерал Беме је постављен за главнокомандујућег по личном Хитлеровом наређењу, јер се знало колико мрзи Србе још од Првог светског рата - каже за "Новости" аутор Зоран Добрић, новинар и истраживач ОРФ. - Беме је потписао наређење о одмаздама: 100 Срба за једног убијеног војника Вермахта и 50 за рањеног. Одмах је позвао саборца из Првог рата, команданта 342. пешадијске дивизије Валтера Хингхофера, који стиже из Француске у Шабац. Дотле су на том подручју ангажовани трећепозивци, а сада млади Аустријанци.

Фото: Архива

Франц Беме

Око Лознице четници и партизани су заједно формирали прву велику слободну територију у Европи, коју је требало уништити. Стрељања по Бемеовом наређењу крећу у Шапцу 11. октобра: убијено је више од 800 Јевреја и око 100 Срба и Рома. Снаге Вермахта иду према Крупњу, а код моста на Јадру дочекују их паљбом четници. Код једног убијеног борца нађена су документа (туђа) из којих се види да је из села Јаребице код Драгинаца. Освета је страшна!

- Војници су ишли у три реда, у првом су били пушкомитраљесци, у друга два наоружани пушкама. Пуцали су у ходу на све што мрда. Број убијених је далеко премашио 3.000, али никада није утврђен, јер су се ту, бежећи пред војском из Шапца и Лознице, склониле и српске избеглице из Босне - прича Добрић.

Фото: З. Добрић

Миодраг Јоксимовић

Људи из околних села намамљени су да дођу у Драгинац по немачка документа. Затворени су у школу, цркву и по приватним кућама и у групама извођени на стрељање.

Миодраг Јоксимовић имао је 12 година, његова сестра 17. Последње сведочење дао је за Добрићев филм. Војници су њега и сестру нашли у подруму. Њу су убили, а њему  је метак пробио вилицу. Мислећи да је мртав, отишли су. Нека девојчица га је нашла и на леђима однела до другог села.

- Аустријанци су се некако "провукли", јер су овде војнике Вермахта звали Швабама, па се мислило да су сви Немци. Овај филм је први случај да се у једној западноервопској земљи говори о ономе што се дешавало на територији Србије и НДХ, а да то говори "неко трећи" - каже Добрић, и додаје да у последњих 33-34 године у Аустрији није суђено ниједном бившем нацисти за ратне злочине, а откривено је више њих. Ипак, за време Другог светског рата било је и Аустријанаца који су се противили нацистима и завршили у концентрационим логорима, попут Маутхаузена и Аушвица.

Фото: Архива

Диана Будисављевић

Када је реч о хуманој страни, иза које стоји Диана Будисављевић, много тога је познато. Ипак, Добрић открива да је она морала да се венча са Јулијом Будисављевићем по други пут 1941. у загребачкој цркви Светог Марка, по католичким обичајима, иако су се 1917. венчали у Инсбруку. То показује колико се плашила, па ипак се жртвовала.

Помиње, такође, имена нациста који су јој помогли у спасавању српске деце. Идентитет извесног господина Хекера никада није откривен, а помогао јој је да спасе све људе из воза коју су Аустријанци вратили усташама као радно "неупотребљиве". Међу њима је било 400 деце.

Фото: З. Добрић

Фотографије жртава на зиду цркве

Аустријски гроф фон Коцијан био је Диани веза до Аустријанца , војног изасланика Вермахта у Загребу, генерала Глеза Хорстенауа. Управо су њих двојица ургирала код злогласног Славка Кватерника, ратног друга из Првог рата, да убеди сина Диду да Диана добије дозволу за спашавање.

ОТКРИЋЕ

ДО Добрићевог филма мислило се да је број жртава у време Бемеове владавине био до 25.000. Он је, међутим, у Берлину открио документ који је лично Беме потписао и из ког се види да та бројка премашује 34.000.

- Извршен је притисак и на Степинца и Павелића, па је после тога и Каритас почео да удомљава децу, уз усташку пропаганду да су их родитељи оставили - каже Добрић.

"Два лица рата" биће приказана на нашој националној телевизији 7. октобра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (4)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)