ОГЛАСИЛА СЕ СЕСТРА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ ОТРОВАНЕ ГЉИВАМА: "Налази су лоши, у тешком је стању" - ево на коју печурку се сумња

Новости онлине

05. 10. 2022. у 15:58

НА ВМА је смештено осморо пацијената који су се отровали печуркама са шабачке пијаце и налазе се у тешком стању.

ОГЛАСИЛА СЕ СЕСТРА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ ОТРОВАНЕ ГЉИВАМА: Налази су лоши, у тешком је стању - ево на коју печурку се сумња

Фото: Free Images Pixabay

Продавачица која је продавала печурке на пијаци је ухапшена.

Од 28. септембра до данас хоспитализовано је осморо људи из Шапца, закључно с јучерашњим даном када је хоспитализована још једна особа. Сви се налазе на Војномедицинској академији у Београду и њихово стање је тешко. Лекари им се боре за живот, казала је Чворић данас на телевизији К1.

Мирјана Жегарац, сестра једне пацијенткиње, рекла је да је њена сестра у тешком стању, и да су јој налази лоши.

- Лекари чине све и казали су да се надамо најбољем. Мислим да су сви пацијенти на дијализи, да их тако чисте од токсина. Немам никакве друге информације. Сестра се најпре у петак, након што је ручала гљиве, пожалила на болове у стомаку. Куповала их је на пијаци често и често их једе, али не знам које су гљиве у питању. Познавала је гљиве и рекла ми је да је било и неколико непознатих али их је појела. Било је више врста. Продавачицу није познавала, јер наша пијаца има доста продаваца гљива. Када је јела, отишла је на посао и почела да повраћа.

Одмах је отишла у болницу у којој су је задржали, а у недељу је пребачена на ВМА. Мој син је одмах на мрежама поделио апел да се укључе инспекција и управа пијаце и пронађе жена која је продавала те гљиве. Ја сам у недељу отишла на пијацу, а она их је и даље продавала. Рекла сам јој шта се десило мојој сестри и да престане да их продаје, а она је казала: "Ко зна код кога их је купила, није код мене". Полиција је реаговала и ухапсила је тек у понедељак или уторак. Бацила сам смеће у петак из сестриног стана и нисам имала шта да предам на анализу како би се утврдило о којим је гљивама реч", казала је Мирјана Жегарац,

Њена пријатељица Александра Лазаревић Жегарац каже да су у паници од недеље, откако се стање њихове пријатељице и сестре нагло погоршало.

- Ручала је гљиве у петак и у шест сати по подне се јавила на интерно одељење, јер инфективно није радило. Шалили смо се са њом у петак и суботу, али у недељу јој се стање нагло погоршало и више није могла да устане. Паника је настала када смо чули да је на дијализи и када је доктор јавио да јој је и јетра у лошем стању и да је возе на ВМА у Београд. Лекове купујемо сами и дневна терапија кошта око 100 евра. Некако се сналазимо. Али осим што је скупо и тешко је доћи до те количине лекова сваког дана. Како ће породице пацијената то да финансијски издрже - није ми јасно.

Колико печурке могу да буду смртоносне објаснила је Јелена Милошевић, секретарка Миколошко-гљиварског савеза Србије и др Радомир Ковачевић, токсиколог. Јелена Милошевић казала је да је знала да ће се овако нешто догодити.

- И пре десет дана десило се тровање али другом гљивом и симптоми нису били овако опасни. Мене су тада контактирали, јер сам у Сремској Митровици и околини позната као неко ко чува и шуму и гљиве и гљиваре. Обавестили су ме да је реч о тровању оловасто рудолиском гљивом. Био је то блажи облик, повраћање је било једини симптом. У јавност та информација није доспела. За јутарњи програм локалне телевизије рекла сам тада да је шума пуна отровних гљива и најавила да ће их после киша бити још више. Имали смо претопло и суво лето, а уз влагу која је уследила у септембру појавило се много отровних "двојница“. Двојнице су гљиве које личе на јестиве печурке и само једна карактеристика указује на то да је отровна. Мора да се зна шта да се гледа. Нема јединственог правила, већ сваки род има своју карактеристику - казала је она, и додала да постоје печурке код којих је довољно појести само један "шешир" и исход може бити смртоносан.

- Таква је на пример Аманита пхаллоидес, познатија као зелена пупавка. Она нема смрад, укусна је. Ја је никада не бих помешала са јестивом печурком, али за друге који нису обучени - не постоји ниједна карактеристика која би вас од ње одбила. Нажалост, по симптомима за које чујем да пацијенти на ВМА имају, мислим да је реч баш о пупавки. Отказују им бубрези, пацијенти су дошли до дијализе и тешки симптоми су настали трећег дана. Све то указује на пупавку јер је она једина која има толико одложено дејство. Све друге брже делују - казала је Јелена Милошевић и додала:

- Морате да поједете килограм или килограм и по мухаре, отровног шампињона или оловасте рудолиске, па да дођете у тако тешко стање, а то је немогуће. Нико не поједе толико. Колају разне приче, како је казала Милошевић, и истакла да је можда реч и о ливадској бјелици.

- Ту гљиву зову и "бела смрт". Међутим, и ње би требало појести већу количину како би изазвала овако тешке симптоме. Али ако су на ливади брали шампињоне, можда се и она "провукла" - наводи Милошевић.

Токсиколог др Радомир Ковачевић истакао је да је у токсикологији време веома важан фактор.

- Ми немамо способност да чулима, ако не познајемо гљиве, разазнамо која је печурка отровна а која није. Све може да уђе у шерпу. Невоља је у томе што су отрови термостабилни и термичка обрада не чини ништа да се ублаже. Када уђу у организам могу довести и до смрти. Године 1996. на ВМА стигла нам је породица из Босне и Херцеговине, њих 12 се отровало и осморо је преминуло. Печурке су опасне јер немају листове, нема фотосинтезе и сви отрови су у плоду - казао је др Ковачевић и нагласио да су јестиве гљиве висококвалитетне намирнице које би требало користити у исхрани. Неке отровне гљиве дају симптоме након 15 минута, а неке тек после 24 сата.

- Што је то време дуже, то је реч о опаснијој гљиви. Прва реакција организма на сваку отровну материју је одбрана - избацити све из себе. Јављају се мука, гађење, повраћање, дијареја. То је спонтана реакција организма. Невоља је што су то општи симптоми који дају сумњу најпре на вирусну инфекцију. Ту се губи драгоцено време. Услед тровања трпе све виталне ћелије, а јетра и бубрези су финални и они на крају могу "узети" главу. По симптомима за које чујем, вероватно је реч пупавки, она је веома опасна. Даје први удар са овим блажим симптомима, па наступи затишје и онда након четири до пет дана дође до тешких симптома због велике концентрације отрова у јетри. И код оних који преживе ово тровање апсолутно ће остати трајне последице као што су инсуфицијенција бубрега, јетре...

За дијагностику тровања довољне су опште анализе, каже др Ковачевић.

- Тровање увек оставља последице на параметре крви. Токсини преко плазме и еритроцита прођу кроз цео организам. Дијализом колеге на ВМА покушавају да им очисте токсине из организма. Сигурно ће бити минимум месец дана у болници, а ако преживе, последице ће бити трајне. Што се више гљива поједе, већи је ризик и већа штета. После неколико сати, услед варења, тежи су симптоми јер је немогуће избацити токсине из организма - закључује Ковачевић.

К1

БОНУС ВИДЕО: БОНД, ЏЕЈМС БОНД - Пре 60 година снимљен први филм о "агенту 007"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ПОСЛЕ ПОРАЗА: Савић упутио поруку Митровићу