ВУЧЕВИЋ ОД ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА ДОБИО НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ СПЦ: Градоначелник Новог Сада присуствовао канонизацији епископа Иринеја Ћирића

Novosti online

02. 10. 2022. у 14:00

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је данас канонизацији бачког епископа Иринеја Ћирића, а том приликом додељено му је једно од највећих одликовања Српске православне цркве – Орден светог Саве, који му је доделио данас патријарх Порфирије.

ВУЧЕВИЋ ОД ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА ДОБИО НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ СПЦ: Градоначелник Новог Сада присуствовао канонизацији епископа Иринеја Ћирића

Фото: Н. Карлић

-Из руке његове светости патријарха српског господина Порфирија примио сам одликовање Српске православне цркве – Орден светог Саве и тиме сам стекао једно од највећих признања у мом досадашњем животу. Тешко ми је објаснити колико емоција и поноса сам осетио, учен сам, а и сам сам тако васпитао своје синове, да је Српска православна црква света и Богом благословена, да је то живи организам састављен од свих нас, обичних људи и великана нашег рода, из садашњице, али и давно прошлих времена. Орден ћу поносно носити. Захваљујем се његовој светости и Српској православној цркви на овој изузетној части – истакао је Вучевић на свом Инстаграм налогу.

 


Градоначелник је своје импресије након канонизације такође поделио на Инстаграму, где је истакао да је епископ Иринеј Ћирић човека који је за време Другог светског рата спасао скоро 3000 српске деце и мајки из логоора близу Будимпеште.

Фото: Н. Карлић

 

-Данашњим богослужењем започета је канонизација великог човека – бачког епископа Иринеја Ћирића, човека који је за време Другог светског рата спасао скоро 3000 српске деце и мајки из логоора близу Будимпеште, а коме се нова комунистичка власт одужила тако што га је каменовала 1946. у Оџацима, од последица чега је и преминуо. Подсећам да је породица Ћирић била чувена карловачка грађанска породица која је нашем роду дала министре и владике, а сам Иринеј је био вишеструко талентовани човек, чувен по свом образовању, али и као писац, преводилац и посебно сликар. Велика је срећа за све нас и нашу свету Цркву, што је управо такав човек ушао у ранг светих и постао наш нови заступник на небу, чувар и заштитник српског народа. Надам се да смо се овим светим чином, ми, потомци, барем донекле искупили за грешке генерација пре нас – истакао је градоначелник.

Такође, и заменик градоначелника Милан Ђурић присуствовао је канонизацији бачког епископа Иринеја Ћирића истакавши величину његовог дела како за Српску православу цркву, тако и за цео српски народ.

-Данашњим литургијским сабрањем, у Саборном храму у Новом Саду, извршена је канонизација бачког епископа Иринеја Ћирића. Био је један од најзначајнијих архијереја Српске православне цркве, а уједно и један од најтрагичнијих.На челу Епархије бачке је био током Другог светског рата, а за време рата је спасао близу 3000 српске деце и мајки из логора. Трагично је настрадао од последица повреда које је задобио од стране комунистичке власти, која га је каменовала 1946. године у Оџацима.Овим чином, проглашењем за светог, српски народ му одаје признање за сва племенита дела и искупљује се за неправду која му је причињена – истакао је Ђурић.

 


БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА