ПОЧЕО ПОПИС У СРБИЈИ: Евиденција становништва до краја октобра, ево када се очекују резултати

В. Црњански Спасојевић

01. 10. 2022. у 07:33

ПОД геслом "Учествуј, остави траг" први пописивачи Републичког завода за статистику данас ће позвонити на врата домаћинстава широм Србије.

ПОЧЕО ПОПИС У СРБИЈИ: Евиденција становништва до краја октобра, ево када се очекују резултати

Више нема листића, сви подаци биће у компјутеру, Фото А. Стевановић

Пописивач је, према речима Снежане Лакчевић, помоћника директора РЗС, дужан да се легитимише, а преко фотографије, на видно истакнутој легитимацији, налази се печат РЗС, па неће бити могуће преваре. Грађани ће, такође, моћи да изврше увид у личну карту пописивача и запишу његово име и презиме и идентификациони број са легитимације.

Поред електронских упитника, пописивачи ће имати и обрасце у папирној форми, уколико се у тренутку анкете потроши батерија на рачунарима које носе.

Пописани ће бити сви грађани Србије који живе овде, као и странци који у нашој земљи бораве дуже од годину дана, а нису чланови дипломатског кора. То, како Лакчевићева потврђује за "Новости", обухвата и мигранте по прихватним центрима. Српске дипломате у иностранству биће, такође, пописане као становништво Србије.

Остали грађани који живе у страним земљама, а имају наше држављанство, могу учествовати у попису тако што ће попунити формулар објављен на сајту РЗС. Такође, дозвољено је да податке о њима анкетару саопште рођаци или комшије, уколико имају информације. Они, ипак, по међународним стандардима, неће улазити у састав домаћег становништва. У нашем попису водиће се као "одсутни".

Уколико неко има двојно држављанство, нпр. Србије и Босне и Херцеговине, а живи овде, учествоваће у попису као становник Србије. Ако, пак, живи у БиХ, није обавезан да учествује у попису, јер овај није базиран на држављанству, већ на месту сталног боравка.

У осетљиве податке на које грађани не морају да одговоре спадају питања о националној припадности, вероисповести и матерњем језику. Ипак, Петар Коровић, помоћник директора РЗС, апелује да грађани дају ове податке јер су они од кључне важности и за националне мањине и за већинско становништво ради остваривања различитих права и пројектовања политика.

На питање да ли неко може да се изјасни као Војвођанин по националној припадности, пошто је на друштвеним мрежама било таквих позива, Миладин Ковачевић, директор РЗС, каже - може.

Миладин Ковачевић, Фото Танјуг

Миладин Ковачевић

- Људи имају право да се изјасне и као Војвођани и као Ескими. Уколико се тако изјасни већи број људи, ту категорију ћемо посебно издвојити у класификацији, а ако је број миноран, они ће спадати у "остале" - појашњава Ковачевић.

Он је додао и да је попис више од статистике, да је то "наша традиција, потреба и обавеза".

- То је историјски запис достојан поверења, чије податке треба чувати за будуће генерације. Служи нам да пратимо витална, етничка, миграциона и друга кретања становништва и правимо пројекције, да анализирамо пад фертилитета, убрзано старење и степен исељавања из земље - казао је Ковачевић.

РЕЗУЛТАТИ У НОВЕМБРУ

УКУПАН број пописаних лица и станова, каже Љиљана Ђорђевић, начелница Одељења за попис становништва, знаће се до краја новембра. Коначне податке о старости, полу, националној припадности итд. имаћемо од пролећа. Ова убрзана динамика обезбеђена је преласком са папирног пописног листића на директан унос у базу података.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ЋЕРКА ГОСПОДИНА БИНА: Лепотица променила презиме због очеве прељубе