ШТА АКО НИСАМ КОД КУЋЕ У ВРЕМЕ ПОПИСА: Шта да раде грађани који не живе на адреси на којој су пријављени или нису у стану

В.Ц.С.

30. 09. 2022. у 17:28

УКОЛИКО нисте код куће у време пописа или сте нпр. пријављени на родитељској адреси, а живите код дечка или девојке, пописивачи ће више пута покушати да позвоне на ваша врата у намери да вас пронађу, а ако не успеју, оставиће обавештење како ви можете да пронађете њих!

ШТА АКО НИСАМ КОД КУЋЕ У ВРЕМЕ ПОПИСА: Шта да раде грађани који не живе на адреси на којој су пријављени или нису у стану

FOTO: Arhiva novosti

Из Републичког завода за статистику поручују, ако пописивачи не успеју да вас нађу једног дана, покушаће другог, трећег и на крају ће оставити информацију да грађани бесплатним позивом на број инфо-центара 0800 444 005 могу, уз помоћ оператера, да ступе у контакт са пописивачем и договоре термин пописивања.

Инфо центар ће радити сваког дана од осам сати ујутро до осам увече и оператери ће одговарати на сва питања у вези с пописом која занимају грађане.

Уколико је лице у иностранству због посла или школовања, али краће од годину дана, он се третира као "привремено одсутан" и о њему податке могу да дају родитељи, сродници, па чак и блиске комшије, ако их знају.

Међутим, осим те особе и родитеља нико други не може да одговори на три питања која се третирају као осетљива - то су питање о националној припадности, матерњем језику и вероисповести.

Шта ако неко има двојно држављанство

Ако неко има двојно држављанство, нпр. Србије и Босне и Херцеговине, а живи овде, учествоваће у попису као становник Србије. Ако, пак, живи у БиХ, није обавезан да учествује у попису, јер овај није базиран на принципу држављанства, већ на принципу места сталног боравка.

У ситуацији када неко има држављанство Србије, а живи и ради, или студира, нпр. у Немачкој, годину и по, две или 10, он улази у контигент тамошњег становништва и учествује у њиховом попису.

У нашем попису може учествовати тако што ће попунити формулар објављен на сајту Републичког завода за статистику, или неко од сродника овде може дати податке за њега, али ће се водити у категорији "одсутни" и његови подаци неће ући у збирне пописне статистике за објављивање. Биће коришћени искључиво за интерна статистичка истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (2)

НАТАША ДНК ДУГУЈЕ 700.000: Не исплаћује зараде радницима - шта је поручила о проблему