У ВУКОВАРУ ЈЕ СВЕ МАЊЕ СРБА, ВИШЕ НЕМА НИ ЋИРИЛИЦЕ: Након пописа Хрватска и формално смањује права нашег народа

Ј. КЕРБЛЕР

23. 09. 2022. у 07:30

СРБИ у Вуковару остају без ћирилице, али и многих других права која су до сада имали. Попис становништва спроведен у Хрватској показао је да Срба у граду на Дунаву сада има 29,73 посто, чиме губе права из уставног закона, од двојезичности до начина школовање деце. Прошли попис од пре десет година показивао је да је Срба у Вуковару 34,8 одсто, али су се многи због претњи и немогућности да нађу посао у међувремену иселили.

У ВУКОВАРУ ЈЕ СВЕ МАЊЕ СРБА, ВИШЕ НЕМА НИ ЋИРИЛИЦЕ: Након пописа Хрватска и формално смањује права нашег народа

фото Н. Фифић

Прва реакција вуковарског градоначелника Ивана Пенаве је тврдња да се Срби нису исељавали, већ да су пре десет година фалсификовани подаци о њиховом броју.

Еуфорично каже "имаћемо бар десет година мир", док Милорад Пуповац у првој реакцији тврди да је опасно правити се да Срба у Вуковару више нема.

- Системски се радило баш на томе да им се број смањи, а градиле су се политичке каријере на антисрпству. То је опасно и за међунационалне односе у целој Хрватској. А главно је да је градоначелник Пенава задовољан - рекао је Пуповац.

Лидер Срба у Хрватској указује да постоји паралелна власт у Хрватској која упорно прави отпор према Србима, у односу на владу коју и сам подржава.

Истовремено, уставни стручњак Мато Палић каже:

- Уколико припадници националних мањина не чине трећину становништва, као сада у Вуковару, двојезичне и двописмене табле на ћирилици морају да се уклоне.

Права је истина да притисак на Србе у Вуковару и даље не престаје, да не могу да добију послове, а ни до сада нису могли да остваре права из уставног закона. Градоначелник Пенава није поштовао ни одлуке Уставног суда, па званични документи локалне заједнице нису били исписивани на латиници и ћирилици. Челници града Вуковара, предвођени Пенавом, редовно су прозивали Србе окривљујући их за све невоље тог града, а притисци су резултирали одласком пре свега младих људи. Пенава најављује да ће све вратити као што је било пре пописа 2011. године те осуђује вуковарске Србе за деструктивност.

Како је највећа српска странка у Хрватској - СДСС у коалицији са владајућим ХДЗ-ом, са циљем да се очувају права српској мањини, сада ће бити потребна реакција, јер је видљиво да се положај Срба у Хрватској драматично погоршао, што је довело до исељавања које прети да Срба ускоро уопште неће бити.

Сада у Хрватској живи 123.000 Срба, а пре десет година их је било 180.000. Драматично је пао и број Срба у осталим хрватским градовима, па и у Загребу, где их је пре десет година живело 17.500, а сада их је свега 12.000. Срби чине свега 3,2 одсто од укупног броја становника у Хрватској, док их је пре десет година било 4,4 одсто, а пре протеривања, након "Олује", Срби су чинили 12,2 одсто становништва у Хрватској. У неким местима где су Срби били већина сада их готово више и нема, а пао је удео Срба и у великим градовима попут Карловца, Книна, Осијека и других.

Такође, пао је и број верника, па је сада 3,32 одсто православаца, док их је на прошлом попису било 4,5 одсто. Значајан је и пад броја католика, којих је сада 78 одсто, у односу на 86 одсто од пре десет година. Демограф Стјепан Штерц каже да то не изненађује, јер млади у Хрватској размишљају на другачији начин и вера их, очито, више не привлачи, па је атеиста све више.

А када се сагледају сви подаци пописа становништва, у десет година је Хрватска остала без готово 413.000 људи. Сада у Хрватској живи 3,8 милиона људи, с тим да је жена нешто више од мушкараца, а тренд смањења броја људи наставља се из године у годину. 

"ДОМОВИНСКИ РАТ ЗА НАЈМЛАЂЕ"

ДА се наставља притисак на Србе у Хрватској показује и случај анимираног филма "Домовински рат за најмлађе" у којем се слави протеривање Срба из Книна, а "Фејсбук" је одлучио да филм не може да буде емитован на тој друштвеној мрежи због исказивања мржње. Срби су приказани као пацови, а "спаситељ" Книна је Томпсон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (6)

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске