БРЕНДИРАЛЕ ПЕКМЕЗ ОД ЛУДАЈЕ: Жене из малог Иђоша обогаћују туристичку понуду Кикинде, припремајући деликатес по рецептима својих бака
ГРАДСКА управа у Кикинди, у сарадњи са Туристичком организацијом, чини велике кораке у промоцији града као пожељне туристичке дестинације, а однедавно и под слоганом "Град добрих људи". Раскошне туристичке разгледнице из вароши са севера Баната шаљу се преко највеће манифестације, једне од званично најбољих у Србији, "Дана лудаје", која је ове године отворена јуче, а трајаће до 18. септембра.
Чувени "Дани лудаје" нису само у знаку мерења најтежих и најдужих бундева, већ и карневала, концерата и изврсне понуде домаће аутентичне хране. Осим тога, свако село има неку своју фешту, која на аутентичан начин представља традицију, обичаје и навике његових житеља. тако, Нови Козарци имају "Питијаду", али и "Стронг мен" такмичење, Наково "Фестивал фолклора", Банатско Велико Село "Крајишки вишебој", Мокрин "Гусанијаду" и Туцање ускршњим јајима, Иђош "Фестивал вина", Руско Село "Фестивал гулаша" и етно-камп, Сајам "Жетелачке свечаности".
Свакој од ових манифестација најбољи "укус и зачин" дају жене које припремају домаћу храну за госте, да нико не би отишао ни гладан ни жедан. Истовремено, ове вредне жене са села труде се да промовишу, али и да заштите производе које су саме "креирале" и чувају тајну њиховог припремања. Тако су Иђошанке брендирале пекмез од лудаје, односно бундеве, а на путу су да то исто ураде и са крофнама. Овај пекмез је прави деликатес, а настао је по идеји Весне Буљин.
- Моја идеја је била да направимо такав пекмез јер ми је свекрва причала да је она од бундеве правила нешто што је звала кркљуш. То је, у ствари, био данашњи пекмез, али са врло мало шећера, па је можда био и киселији. Свекрва својој деци, пре шездесет или седамдесет година, није могла да купи слаткише, а није их ни било као сада. И шећер се тада мање користио, јер сиромашније породице нису могле ни да га купе. Главни слаткиш био је у ствари тај кркљуш, који је свекрва деци давала са хлебом или неким дебљим палачинкама - одаје нам Весна шта ју је инспирисало да направи пекмез од лудаје.
Тако су од некадашњег кркљуша, спретне Иђошанке направиле пекмез, који је сигурно бољег квалитета и дуготрајнији од оног који су некада правиле њихове свекреве, мајке и баке. Жене из Иђоша су отишле и корак даље, па су захваљујући повезивању са другим удружењима пекмез од бундеве и брендирале.
- Пекмез од бундеве брендиран је захваљујући удруживању са пријатељицама из још четири удружења из банатска села Лазарево и Бело Блато код Зрењанина, Бока у општини Сечањ, и два из Кикинде односно из Мокрина и нас из Иђоша. Тако је настала мрежа "Женски диван". Захваљујући "Дивану" ми смо брендирале наш производ и продајемо га и преко те наше мреже и непосредно - открива нам Биљана Ђурђулов, уз Удружења жена Иђош, које је основано 2011. године и окупља петнаестак чланица.
Иђошанке су прошле године изрендале око 400 килограма бундеве и оставиле је на чување. Од те сировине направиле су пекмез, којег готово да више нема на залихама.
КАО СВАКИ ДРУГИ, АЛИ...
ПЕКМЕЗ од бундеве прави се као и сваки други, није компликовано за нас које умемо са лудајом. На три килограма бундеве додајем пола килограма шећера. Има ту, наравно, још неколико малих тајни, али то чувамо само за себе - уз осмех нам каже Весна Буљин.
Не откривајући, ипак до краја свој рецепт, наговестила је:
Иђошанке су познате и по прављењу крофни. А када овај стари слаткиш нафилују пекмезом, па још уз то послуже и ликер од бундеве, ето јединстевног укуса и уживања за непца. Чак и она врло пробирљива.
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини
УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.
04. 05. 2024. у 20:06
У НЕДОУМИЦИ СТЕ? "Васкрсе" или "воскресе"? Овако се правилно честита Ускрс или Васкрс?
У СУСРЕТ највећем православном празнику, покушаћемо да разбијемо недоумице око тога како је правилно честитати Ускрс односно Васкрс.
04. 05. 2024. у 21:16
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (0)