АЛБАНЦИ РУШЕ НАШЕ СВЕТИЊЕ ДА НАМ ЗАТРУ ТРАГ: Овако је говорила мати Макарија, игуманија манастира Соколица код Звечана

Новости онлине

20. 08. 2022. у 17:30

ЗАШТО би Албанци уништавали своју културну баштину? Уништавали су туђе са намером да се затре траг постојања другог народа.

АЛБАНЦИ РУШЕ НАШЕ СВЕТИЊЕ ДА НАМ ЗАТРУ ТРАГ: Овако је говорила мати Макарија, игуманија манастира Соколица код Звечана

Фото: И. Маринковић

Овако је говорила монахиња Макарија (Обрадовић), игуманија манастира Соколице код Звечана која је преминула на Војно-медицинској Академији у Београду. Према њеној жељи, сахрањена је у манастиру Соколици у најужем кругу.

За свог живота, старала да се не заборави важност српског наслеђа на Косову. Бунила се против прекрајања историје, што су покушавали да ураде тамошњи Албанци.

- Ако се данас из уста врсних интелектуалаца албанског народа може чути да је Свети краљ Стефан Дечански ктитор Високох Дечана био Албанац, стога је његов манастир албанска светиња из које су српски калуђери истерали албанске монахе (?!), или да је Павле Славонац био "најсветији патријарх Албанаца“, онда су потпуно јасни покушаји да Косово постане члан Унеска. Новокомпонованим историчарима потребан је кредибилитет престижне светске институције да би је прокламовале у "истине" у које се тешко може веровати. Зар се тренутно стање млађане државе не може назвати ером отимачине? - говорила је мати Макарија у једном интервјуу 2015. године, уочи одлуке о пријему тзв. Косова у УНЕСКО.

То се на крају није догодило, а мати Макарија указивала је да је у данашње време тешко бити Србин на Косову, "било у манастирима, било у селима а још теже у градовима".

- Срби, као староседеоци, поседују све тапије на прадедовска имања, али су ипак само грађани другог реда које свако може да удеси, а имањима њиховим свашта да се деси, а да притом нико не буде позван на одговорност. Домаћин сади башту, али не зна ко ће је брати, копа бунар, али није сигуран да ли ће из њега пити воду, гаји овце, али не зна ко ће се његовим јагањцима сладити - напомињала је она.

На наше питање како народ на Косову реагује на све што се дешава, мати Макарија говорила је да је народ збуњен.

- Народ Старе Србије је частан, достојанствен, побожан и дубоко свестан своје припадности. Повезан је нераскидивим везама са својом Црквом, посебно са својим манастирима које доживљавају као животне путеводитеље, као оазе мира, спокоја и наде, јер српски манастири нису од овог света и не живе у овом свету, али егзистирају у њему делећи свакидашњицу са својим народом. Народ је збуњен. Живи у садашњици и плаши се будућности јер не зна шта ће му она донети. Призива Бога и зна да ће једино Он решити светске проблеме, а заједно са њима и проблеме Срба у Старој Србији.

Упозоравала је да би пријем Косова у Унеско за српску културну баштину био, како је говорила, "безумље и неправда".

- Културно наслеђе Срба је сведочанство о прошлости целокупне Европе, оно је део свеопштог културног блага и културног наслеђа Европе, као и културног наслеђа Србије у Европи. Унеско је, до сада, четири српска манастира на Косову ставио под своју заштиту и тако и распознао као део светске културне баштине. Евентуално пријем Косова у Унеско био би највећи апсурд, безумље и неправда, био би отимање српског културног блага од оних који су у прошлом рату разарали српску Палмиру на Косову. Да се ово, ипак, не би остварило потребно је да држава Србија најхитније употреби сва дипломатска средства и да дејствује како у Србији, тако и у свим државама света - апеловала је мати Макарија.

Указивала је и да су Српска православна црква и политичари доста урадили да спрече улазак Косова у Унеско.

- Патријарх СПЦ Иринеј је послао преко две стотине писама на разне адресе у свету. И Влада Србије је доста урадила. Ипак, мислим да смо малчице закаснили, требало је све то нешто раније радити - навела је тада мати Макарија, чији је манастир Соколица споменик културе од изузетног значаја.

На питање шта би улазак Косова у Унеско значио за њу лично, са сетом у гласу али одлучно је одговорила:

- Била би то велика неправда, али мој манастир је овде од 14. века. Не могу да га извадим из корена и пренесем у Београд. Остајем, мени је овде место с мојим народом - говорила је мати Макарија, као и да је "од српског народа онај с Косова најбољи".

Тадашњи разговор достојанствена игуманија исто тако и завршава.

- Од светске заједнице јачи је Бог! Ми ћемо се држати чврсто на својој земљи.

(Блиц)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Овако ће изгледати нова зграда Београдске филхармоније

БОНУС ВИДЕО: НАША СВЕТИЊА - МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ - Од Светог Саве до граната и заштите КФОР-а

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми