ПОБИТИ СРБЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ: Италијанска сведочења из 1941. године

В. Н.

17. 08. 2022. у 20:00

1. ДАНА 21. МАЈА код команданта дивизије "Sassari" у Книну дошле су три особе, међу којима и отац ШИМИЋ, фратар фрањевачког реда, рекавши му да их је Влада у Загребу овластила да у округу Книна преузму цивилну власт.

ПОБИТИ СРБЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ: Италијанска сведочења из 1941. године

Истраживач Мила Михајловић

На питање каква је линија њихове политике, у име све тројице је одговорио фратар ШИМИЋ: "Побити све Србе у најкраћем могућем року." Пошто му је подвучена тежина такве изјаве и замисли, тим више јер је изречена од стране свештеног лица, тројица индивидуа су се цинично насмејала и одговорили да ће учинити то што су њима Срби двадесет година радили.

2. У МЕСТУ ВЕЉУН, дистрикт Слуњ, усташе су ухапсиле православног свештеника, Србина, оца Бранка Добросављевића и наредили му да ископа гроб за свог сина, средњошколца. Када је завршио са копањем гроба, пред њега су довели сина тако измрцавеног да је младић пред оцем и мучитељима на мукама издахнуо. Видевши то, усташе су оцу наредиле да, пошто свештеник, мртвом сину очита опело. Читајући опело, отац БРАНКО се три пута онесвестио, али су га ови ударцима кундака натерали да опело до краја доврши, па га онда убили ту, покрај сина.

3. У ГОСПИЋУ, августа месеца, усташе су ухапсиле, заједно са сином старим 16 година, извесног Дукића, богатог локалног православца. После неколико дана, дошли су код Дукићеве жене, питајући је ко јој је дражи: муж или син. Пошто је жена одговорила да јој је дражи син, усташе су је упитале да ли би била вољна да им преда све што има, а они ће јој заузврат сину поштедети живот. Жена им је одмах сачинила писмену изјаву о цесији свег имања. На то су усташе затражиле да им жена преда своју четрнаестогодишњу кћер. Када се жена побунила и почела да виче, усташе су јој показале ископане синовљеве очи и питале је да ли их препознаје.

(Мила Михајловић)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (9)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПОНЕДЕЉАК, 26. СЕПТЕМБАР: Претежно облачно, са кишом, очекују нас и пљускови