ВРАТИЛИ СЕ У КЛУБ ОД 500 НАЈБОЉИХ : Универзитет у Београду поправио пласман на престижном међународном рангирању - Шангајској листи

Љ. Б.

16. 08. 2022. у 10:10

УНИВЕРЗИТЕТ у Београду вратио се међу 500 најбољих високошколских установа на свету.

ВРАТИЛИ СЕ У КЛУБ ОД 500 НАЈБОЉИХ : Универзитет у Београду поправио пласман на престижном међународном рангирању - Шангајској листи

Ректорат УБ на путу повратка у елиту, Фото З. Јовановић

У односу на прошлу годину, када је на Шангајској листи, први пут од 2012, пао испод 500. места, сада је пласиран између 401. и 500. позиције, од укупно 1.000 рангираних универзитета на свету. Лане је био између 501. и 600. позиције.

- Узимајући у обзир динамичан развој перформанси високошколских установа у привредно најразвијенијим земљама, позиција Универзитета у Београду релативно је стабилна, упркос мање повољним условима за обављање научноистраживачке делатности - наведено је овим поводом на сајту наше најзначајније образовне установе.

Проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић каже да га је вест о напретку УБ на Шангајској листи обрадовала, али да га није изненадила.

- Очекивано је било да ове године будемо боље пласирани у односу на прошлу, имајући у виду ангажовање свих чланова универзитетске научне заједнице - каже Филиповић за наш лист.

Фото: Приватна архива

- Критеријуми за рангирање су специфични, тако да се са сигурношћу не може увек предвидети место на ранг-листи. Наш универзитет у 13 од укупно 54 научне области пласирао се на Шангајској листи за 2022. годину.

Проф. Филиповић се нада да ће овај значајан успех бити подстрек за академску заједницу да настави са научноистраживачким радом.

- Подршку очекујемо и од ресорног министарства када буде формирано, где један од приоритета треба да буде наставак побољшања услова рада у високом образовању и науци - наводи проф. Филиповић.

Шангајска листа је неформална, али представља најпрестижније рангирање у високом образовању. На њој се налазе само најбољи, укупно мање од четири одсто светских универзитета, а критеријуми за пласман су углавном научни. Највише бодова носи ако међу садашњим или бившим предавачима има добитника Нобелове награде и Филдсове медаље, оцењује се успех истраживачког рада наставника, број и цитираност њихових научних радова, али и други академски показатељи.

ПРИЗНАЊЕ НАУЦИ И НАУЧНИЦИМА

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је Универзитету у Београду, који је остварио напредак на Шангајској листи, и изразио наду да ће у годинама пред нама резултет бити још бољи.

- Ово је признање за Универзитет, али и потврда квалитета и резултата који су постигнути у високом образовању и науци. Један од њих је свакако и залагање наших научника, али и реформи које смо спровели - навео је Ружић у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРЕЋУ НАШАО КРАЈ 20 ЛЕТА МЛАЂЕ Жена Микија Манојловића је позната глумица: Ни сањао нисам да ће ми постати животна љубав (ФОТО)