ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ: Тактика војводе Степе која се и данас изучава и једна од највећих победа у Првом светском рату

В. Ф.

15. 08. 2022. у 15:52

СРБИЈА данас обележава 108. годишњицу од почетка Церске битке, у којој је српска војска извојевала једну од највећих победа у Првом светском рату.

ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ: Тактика војводе Степе која се и данас изучава и једна од највећих победа у Првом светском рату

Фото Архива

Битка на Церу била је војни сукоб вођен између Аустроугарске и Србије августа 1914. око планине Цер и неколико села у њеној непосредној околини, као и Шапца.


Битка је била део прве аустроугарске офанзиве на Србију и избила је у ноћи 15. августа када су делови српске Комбиноване дивизије наишли на аустроугарске извиднице улогорене на падинама Церске планине у близини села Текериш. Борбе које су уследиле прерасле су у битку за контролу неколико градића и села у околини планине, као и за контролу Шапца.

Морал аустроугарских трупа је 19. августа опао и хиљаде војника су се повукли у Аустроугарску, а многи су се подавили у Дрини бежећи у паници. Срби су 24. августа опет ушли у Шабац, чиме се битка званично завршила. Битка је била маневарског типа, што значи да у току борбе нису коришћени ровови, будући да су се они у овом рату први пут појавили крајем 1914. после битке на Марни. Током битке циљ српске војске било је заузимање кота Косанин град и Трајан.

У току десетодневне борбе српски губици су износили 3.000 мртвих и 15.000 рањених. Аустроугарски губици су били знатно већи. Било је 8.000 мртвих војника, 30.000 рањених и 4.500 заробљених. Српска победа над бројно надмоћнијим непријатељем је означила прву победу Савезника у Првом светском рату.


Уочавајући стратеску важност планине Цер, према тадашњем распореду снага, командант Друге армије Степа Степановић израдио је план дејства својих војника по главном стратешком правцу, као и план дејства Треће и делова Прве армије (Моравске 2. и Тимочке 1. дивизије).
 

Командант Степановић је по начину вођења битке представио право ремек-дело ратне вештине, а као изузетан пример преласка из стратегијске одбране у контранапад, она се и данас проучава на најпознатијим војним академијама у свету, укључујући и амерички "Вест Поинт".


Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе.

БОНУС ВИДЕО: ЕКСКЛУЗИВНО: Репортер "Новости" из Донбаса на првој линији фронта
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

И ДАЉЕ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА МОРЕ: Vogue Hotel у Бодруму је у сваком смислу одличан избор и у њему ће уживати цела породица