МОРАВСКИ КОРИДОР ПУТ КРОЗ ИСТОРИЈУ: Важна археолошка налазишта уз трасу будућег ауто-пута у општини Трстеник (ВИДЕО)

С. Бабовић

10. 08. 2022. у 12:30

МНОГОБРОЈНИ атрактивни локалитети, који сведоче о историји Трстеника и Србије налазе се надомак будућег Моравског коридора.

МОРАВСКИ КОРИДОР ПУТ КРОЗ ИСТОРИЈУ: Важна археолошка налазишта уз трасу будућег ауто-пута у општини Трстеник (ВИДЕО)

Кућа Катића, Фото Архив ОУ

Један је дословце на самој траси. Откривен је овог лета, када су у атару села Селиште, археолози пронашли ранословенско насеље. Верује се да је из 9. и 10. века.

Иако је реч о ретком типу насеља, локалитета на територији западноморавске општине има много: Благотин у Пољни (6. миленијум п.н.е.), Страгари у истоименом селу (5. миленијум п.н.е.), антички локалитети на ниским речним терасама, на десној обали Западне Мораве у селима Рибник, Почековина (потеси Грабак и Селиште) и Стопања, док је на левој обали локалитет Шавран мала у Богдању, као и локалитети у Великој Дренови код потеса Топоничка река и Пањак.

- Наш задатак је да се направи једна стратегија приказивања културно-историјских потенцијала, да будуће посетиоце, којих ће извесно бити више са изградњом коридора, информишемо како би знали шта могу да очекују, виде и чују у нашем лепом граду и околини - објашњава за "Новости" професор историје Иван Нешић, општински већник задужен за културу.

- Број путника који буду пролазили моравском долином свакако ће порасти, а где се повећава број посетилаца, ту расте и могућност развоја.

У Музејској збирци Народног универзитета предлажу да боравак у Трстенику почне од самог центра, где се налази споменик кнегиње Милице, заштитнице града, а да се заврши у манастиру Љубостиња, изузетном верском комплексу, чији је ктитор била управо удовица кнеза Лазара Хребељановића и где је са првом српском песникињом Јефимијом, нашла прибежиште после Косовског боја 1389. године.

- Одмах до споменика кнегињи налази се Црква Свете Тројице, са издвојеним звоником од 33 метра, који је један од пет највиших у Србији - каже за "Новости" историчарка Јелена Вукчевић.

- У том кругу је зграда прве трстеничке школе "Свети Сава" из 1873. године, где су данас седишта Дечјег одељења библиотеке, архива, Савеза бораца. За време Првог светског рата ту је била резервна војна болница, где се упокојио чувени "црнорукац" и Аписов завереник, мајор Војислав Танкосић. У наставку је чувена трговачка кућа Катића, породице која је послужила као инспирација писцу Добрици Ћосићу.

Више значајних историјских места тек чека да се искористи у пуном капацитету. Једно од њих је утврђење Јеринин град у Грабовцу, на левој обали Западне Мораве. Поред зида дужине око 500 метара и одбрамбеног рова дубине око четири метра, видљиви су остаци две куле и трагови мањих грађевина. Претпоставља се да је тврђава постојала током византијског периода, све до 13. века. Манастир Велуће са црквом Ваведења Пресвете Богородице с краја 14. века, Велика Дренова, село где је рођен Добрица Ћосић (1921-2014), а детињство провео патријарх Герман (1899-1991), такође се кандидују за значајне историјске дестинације недалеко од трасе будућег ауто-пута.

Јелена Вукчевић/Иван Нешић, Фото С. Бабовић

ЛЕГЕНДЕ ОД БОГДАЊЕ ДО ВАМПИРЛИЈЕ

ЗАЉУБЉЕНИЦИМА у необичну прошлост биће интересантно да посете, када се за то створе услови, и место Богдање, где су у току радови на изградњи манастира са црквом Светог Ђорђа, коју сликар Владислав Тителбах приказује у "Српским илустрованим новинама" 1882. године. Легенда каже да је кнегиња Милица баш у Богдањи упознала кнеза Лазара. Још невероватнију причу крије суседна Медвеђа, где су пре 290 година лекари Хабзбуршке монархије есксхумирали и извели обдукцију 17 тела из страха мештана од вампира! Арнаут Павле био је нулти пацијент мистериозне епидемије, за коју је преплашен народ веровао да је вампир. И данас се у селу чува копија медицинског извештаја о обдукцији и препричава легенда која оживљава на брду, које се дуже од два века зове Вампирлија.

ЗБИРКА

И САМА зграда Музејске збирке историјски је важно место. Ту се у 18. веку налазила царинарница, будући да је од 1718. године Западна Морава представљала аустријско-турску границу. У ослобођеном Трстенику у 20. веку, ова зграда била је прва електроцентрала. Збирка садржи археолошке, етнолошке и завичајне целине и чува предмете од неолита до данас.

Илустрација В. Н.


БОНУС ВИДЕО: СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Насеље из 9. и 10. века на граници Крушевца и Трстеника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку