CARTA SERBICA ЗА НАШЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА: Организација Тачка повратка предлаже олакшице за привремени боравак људи српског порекла

В. Ц. С.

10. 08. 2022. у 16:00

КАКО би подстакли привлачење људи српског порекла у матицу, организација Тачка повратка предложила је Влади покретање програма Carta Serbica.

CARTA SERBICA ЗА НАШЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА: Организација Тачка повратка предлаже олакшице за привремени боравак људи српског порекла

Омогућиће лакше запошљавање и студирање, Фото П. Милошевић

Он, како објашњавају, подразумева олакшану процедуру за добијање привременог боравка у нашој земљи за особе српског порекла, како би овде могли да живе, раде и студирају. На основу тог предлога, Влада је усвојила уредбу којом се омогућава привремени боравак до годину дана, уз могућност продужења.

- У наредном периоду се надамо да ће особе српског порекла моћи да регулишу стално настањење, што би посебно значило нашим пензионерима из Западне Европе, који планирају да се пензионишу у Србији, а који су се током живота у иностранству одрекли нашег држављанства - објашњавају у Тачки повратка.

Током прве две године рада, Тачки повратка су се често обраћали страни држављани нашег порекла, са жељом да регулишу овдашњи статус, пошто нису могли да бораве у Србији дуже од три месеца. У питању су били они чији преци нису рођени на територији Србије, затим Срби са простора бивших СФРЈ република који су током рата добили статус избеглице у земљама Западне Европе и Северне Америке, као и Срби и особе српског порекла чији су преци рођени овде, а који не могу да остваре право на држављанство због непостојања двојног држављанства, пореских и других разлога.

Проучавајући примере добре праксе из иностранства, за око им је запао пример Пољске и система Karta Polaka. Реч је о програму привлачења Пољака из целог света, у оквиру ког је, у првих 13 година, омогућено право на живот, рад и студирање за више од 200.000 људи по овом основу.

Усвајањем сличне иницијативе у нашој земљи, омогућило би се људима да по олакшаној процедури уживају сва права која су резервисана за стране држављане којима је одобрен привремени боравак у Србији.

- Процена је да би олакшана процедура привукла особе српског порекла да се доселе.

Управо за њих планирамо и засебан програм погодности приликом уласка у културне, образовне, академске и друге институције, како бисмо подстакли њихову реинтеграцију у наше друштво.

ТРЕНД ПОВРАТКА У ПРЕТХОДНОЈ ГОДИНИ

СВЕДОЦИ смо тренда повећаног интересовања за повратак у Србију у последњих годину дана, кажу у Тачки повратка:

- Carta Serbica представља позитиван искорак државе и пружа могућност дијаспори да свој живот настави у Србији и допринесе економском и општем друштвеном развоју наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави