СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ПОД ХУМАНИТАРНОМ МАСКОМ: Како је Косово претварано у Нато протекторат

Пише: Миле БЈЕЛАЈАЦ

08. 08. 2022. у 22:00

ДАНАС знамо да је у лето 1998. јавно призната сарадња ОВК и западних служби, а да је та сарадња по питању снабдевања и обуке трајала још од 1996. године.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ПОД ХУМАНИТАРНОМ МАСКОМ: Како је Косово претварано у Нато протекторат

Фото Архива

Такође, знамо да је у време конференције у Дејтону, Албанцима послата порука да ће Косово добити независност.

О дубљој позадини креирања доктрина новог светског пројекта и њиховој примени, шира публика је могла да се обавести на страницама часописа The American Spectator (јун, 1999). У марту 1999. је један од вишедеценијских експерата за Балкан Томас Хадсон (Thomas Hudson) поднео оставку на државну службу. Тада је био на служби у Тузли. Човек који је учествовао у креирању доктрина за нови светски поредак после хладног рата, Томас Хадсон, тврдио је да Мортон Абрамовиц, Мадлен Олбрајт, Ричард Холбрук и Леон Фуерт нису били заинтересовани за очување Југославије, како је било саветовано на састанку групе 1995. године. Хадсон је признао да није одмах схватио да су прво троје били водећи заговорници нове и радикалне употребе војних интервенција широм света, те да су за своје ставове придобили председничког кандидата Била Клинтона.

Све је почело још у време када је Клинтон још био гувернер Арканзаса. Горе поменута група је под окриљем Карнагијеве фондације (Carnegie Endowment for International Peace) припремала нову доктрину спољне политике после Хладног рата. "Иронично", сведочи Хадсон, "институција посвећена међународном миру поставила је сцену за Клинтонову политику интервенционизма у Сомалији, на Хаитију, у Босни и на Косову." Управо је амбасадор Абрамовиц, који је стајао на челу ове институције од 1991. до 1997, формирао доктрину "Промена нашег пута: Улога Америке у новом свету" (Changing Our Ways: America"s Role in the New World).

Фото: Википедија

Мортон Абрамовиц

ТУ ЈЕ УГРАЂЕН КОРЕН интервенционизма, који је демонстриран 1999 - "Нови принцип међународних односа: уништавање или расељавање група људи унутар једне државе може оправдати међународну интервенцију". Још оштрије је предложено да се Сједињене Државе "ослањају на НАТО и ОСЦЕ у решавању проблема сигурности у Европи и инсистирају на војној интервенцији под хуманитарном маском." Надаље, сугерисано је да је први удар под америчким лидерством оправдан, не само у случају одбране САД, већ за наметање решења у другим земљама. Потпуно се укида значај националне суверености у корист међународне интервенције. Ова доктрина била је прихваћена од Клинтона, и како се сећа Томас Хадсон, шездесет дана после његовог првог говора отпочели су немири на Косову.

Други важан допринос Абрамовица и његовог тима у разради нове доктрине била је публикација у издању Националне задужбине за демократију (НЕД), под називом "Самоопредељење у новом светском поретку". Овде је још више изоштрена нова војна доктрина. У овој публикацији су разрађени критеријуми за доношење одлука администрације, када треба подржати сепаратистичке етничке групе које теже независности, и када у том циљу треба тражити употребу војне силе.

****************************************************

Претварање Косова у Нато протекторат

У ТОЈ НОВОЈ ПЕРСПЕКТИВИ чак и ОУН може затражити превентивне нападе. Дакле, уместо дотадашњег одржавања мира, ОУН може тражити акцију наметања мира: "Војна акција може бити затражена када захтев за самоопредељење (сецесију) повуче окидач оружаног сукоба који отвара хуманитарну кризу". Тако је принцип немешања у унутрашње ствари држава стављен ad acta. Дакле, ако је неко желео да на међународној сцени прогура свој геополитички интерес, биће довољно да на терену има своје "прокси" снаге, које ће изазвати кризу и дати изговор за интервенцију.

Подсетимо на овом месту да је Раџу Томас правилно уочио, а није једини, да је управо признање унилатералне сецесије или обећање да ће им бити призната независност, као у случају Словеније, Хрватске и Косова, подстакло насиље. Обећавање вањске помоћи охрабрило је Албанце с Косова да провоцирају српске снаге сигурности, а потом поднете жртве и повреде људских права представе као разлог за војну интервенцију.

Рат у јужној српској покрајини је био неопходан као преседан у међународним односима и неопходан за даље акције у свету

У сведочењу Томаса Хадсона, као и у циркуларном мејлу његове оставке, истиче да је Косово у Дејтону остављено по страни за наредну етапу, а Милошевић у уверењу да САД поштују суверенитет СР Југославије над Косовом. Казује да је Мортон Абрамовиц 1997. са чела НЕД прешао у Савет за иностране послове (Council on Foreign Relations). У јануару је објавио колумну у Wall Street Journal, где је обзнанио ту драстичну промену политике према Косову. Абрамовиц је гласно изговорио да је "време да се подржи пуна независност Косова".

Истакнуо је и опцију бомбардовања Србије, збацивања Милошевића, наоружавање и обуку ОВК/КЛА и претварање Косова у НАТО протекторат уз коришћење копнених трупа.

НИЈЕ ТРЕБАЛО ДУГО чекати, ОВК/КЛА је од новембра 1997. до фебруара 1998. повећала своје активности на терену. Хадсон се није слагао с таквом политиком. Није се слагао с кршењем обећања Холбрука у Дејтону, није се слагао са новом агресивном улогом НАТО. Сматрао је да је потребан мандат ОУН и декларација рата од стране Конгреса. Још увек је сматрао да је било могуће дипломатско решење.

Фото: "Новости"

Генерал Весли Кларк са вођама ОВК

Рат се просто желео из свих поменутих разлога, а највише као преседан у међународним односима неопходан за даље акције у свету. Дакле, оставити ОУН по страни и одлучивати по властитом нахођењу о "претњама" миру. На овом пројекту није радила само једна држава. Речима Мадлен Олбрајт: "НАТО интервенција представљала је само први важан корак ка успостављању нових обичајних норми међународног права, према којима хуманитарна интервенција може бити допуштена без одобрења Савета безбедности". (Наведено према: Бјукенен, А., "Од Нирнберга до Косова: моралност незаконите реформе међународног права")

Извршилац овог посла, генерал Весли Кларк ће потврдити дуготрајну симбиозу ово двоје:

"Она је велика дама. Ми смо били заједно кроз целу нашу војну каријеру. Била ми је партнер, пријатељ, саветник, тренер, љубав" (Интервју генерала Кларка с Деном Радером (CBS"s Dan Rather, Prime time Interview, Exclusive: General) 19. новембра 2003.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (1)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери