СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - ОВК ВРШИ ТЕРОР И ПРОВОЦИРА: Француски амбасадор оптужио Вокера да је припремао и изазивао рат

Пише: Миле БЈЕЛАЈАЦ

08. 08. 2022. у 19:30

КОЛИКО СЕ РАТ ЖЕЛЕО сведочи и шеф посматрачке мисије Европске Заједнице на Косову (European Community Monitoring Mission - ECMM)), немачки амбасадор Дитмар Хартвиг.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - ОВК ВРШИ ТЕРОР И ПРОВОЦИРА: Француски амбасадор оптужио Вокера да је припремао и изазивао рат

Вилијам Вокер / Фото Printskrin Youtube

Мисија једнако бројна као и Вокерова (ОЕБС) слала је потпуно супротне извештаје. Сведочили су слично УНХЦР-у да је ОВК та која врши терор и провоцира, тера Србе у избеглиштво, а да се југословенске снаге држе крајње суздржано желећи да се очува споразум Милошевић-Холбрук из октобра 1998. Представници ове мисије били су пре Вилијама Вокера у Рачку и главни су сведоци касније Вокерове манипулације. Како год, западне владе нису користиле извештаје Хартвигове мисије и управо су давале за јавност супротне тврдње. Амбасадори и особље на терену су једино могли да закључе да се није желео мир већ рат. Били су довољно искусни да то закључе. У свом писму канцеларки Ангели Меркел 26. октобра 2007. године амбасадор Хартвиг сугерише да Немачка не призна припремано проглашење независности Косова, навео је следеће:

"Ни у једном извештају између краја новембра 1998. и евакуације непосредно пред избијање рата не помиње се да су Срби вршили веће или систематске злочине над Албанцима, нити се макар у једном једином случају говори о геноциду, или инцидентима /злочинима кој и су слични геноциду ... Насупрот томе, стално се понављало да, с обзиром на све учесталије нападе ОВК на српске извршне власти, њихове безбедносне и снаге реда показују изванредну уздржаност и дисциплину. Јасан и стално постављан циљ српске администрације био је - да се што прецизније придржава одредаба споразума Милошевић-Холбрук и тако међународној заједници не пружи разлог за интервенцију ...

Сходно томе, до 20. марта 1999. није било повода за војну интервенцију, те су тако све мере међународне заједнице које тамо уследиле биле нелегитимне" (Писма Д. Хартвига у фотокопијама на српском и немачком оригиналу и белешку амбасадора СР Југославије у Берлину о разговору са Хартвигом, аутор текста је добио љубазношћу господина Живадина Јовановића, у то време министра иностраних послова. Јовановић је користио ова писма у изводима у неколико својих чланака, и у књигама "1244 кључ мира у Европи" и. "Прилог праву Србије на Косово и Метохију".)

Фото архива "Новости"

Слободан Милошевић и Ричард Холбрук

АМБАСАДОРА ДИТМАРА ХАРТВИГА је нарочито узбуђивала чињеница да је његова земља још у време рата у Босни, подржавала америчку политику независног Косова.

Поменимо да је и француски амбасадор Келер, помоћних Вокера, жестоко оптужио свог шефа да је поступцима намерно припремао и изазивао рат. Пуковник Огар бележи своја сећања на повлачење мисије ОСЦЕ са Косова када је одлука о нападу већ пала:

"Последња возила Верификационе мисије напуштају Косово 20. марта у 11:00 часова... У једном од тих возила, згромљен седео је амбасадор Габријел Келер (други човек Верификационе мисије, који се сукобио са шефом Вилијамом Вокером, америчким дипломатом кога је с правом оптуживао да у свакој прилици подржавао интересе ОВК). Келер је знао боље од свих да мисија ОЕБС на Косову није имала другог циља до да припреми рат који су желели НАТО, Сједињене Државе и Европска унија."

Фото: Приватна архива

Живадин Јовановић и Вили Вимер

О деловању Вокера сведочили су поред Хартивига и Огара, многи западни цивилни и војни актери. Професор Ленард Коен, наводи сведочења канадског капетана из састава Верификационе мисије, да "амбасадор Вокер није радио само за ОЕБС". Канађанин је за Би-Би-Си марта 2000. године изјавио да је Вокер био део америчке политике да се демонизује Милошевић, српска администрација и давање подршке УЧК/ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (10)

ЧИСТ БЕОГРАД - ЧИСТА ПОБЕДА: Компанија Меридиан и студенти ФОН-а наставили велику еколошку акцију и УЛЕПШАЛИ ПРЕСТОНИЦУ!